Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Glasbeniki podprli dobrodelnost

Vrhnika, 26. november – Mineva 25 let od ustanovitve vrhniške Karitas, ki je bila kot taka ena prvih v Sloveniji, hkrati pa je danes v lokalnem okolju ob Rdečem križu glavni promotor in akter dobrodelnosti. Eden od načinov zbiranja denarnih sredstev je tudi s pomočjo sedaj že tradicionalnih koncertov »Dva novčiča«, na katerem so tokrat iz prodanih vstopnic in prostovoljnih prispevkov zbrali poldrugi tisočak evrov.
Vabilu se je odzvalo veliko glasbenikov in kulturnih ustvarjalcev iz domačih in sosednjih krajev, ki so soustvarili pol drugo uro dolg program. Malo, v primerjavi s četrtstoletno zgodovino te dobrodelne organizacije, ki je že takoj po ustanovitvi morala zadihati s polno paro. Spomnimo se samo balkanskih vojn, ki so v prvi polovici devetdesetih let tudi na Vrhniko pripeljale veliko beguncev, pa kasneje propad vseh večjih delodajalcev na vrhniškem koncu. Pri pomoči so pomagali starejši, pa tudi najmlajši - pa naj bo samo duda ali pa del žepnine. Pa ni samo materialna stiska tista, ki bremeni, včasih so duševne stiske lahko še večja bremena. Za te je vrhniška Karitas pred dvema letoma uvedla brezplačno pravno svetovanje in družinske terapije. Danes v Karitas Vrhnika deluje 24 prostovoljcev, svoje prostore ima v nekdanji dekaniji nasproti cerkve sv. Pavla. Oskrbuje 319 družin oziroma 841 posameznikov.

Zadnji izredni dogodek za Karitas je bila lanskoletna begunska kriza, kjer so se ljudje dobro izkazali, a na splošno je mogoče opaziti, da je začela bledeti vsesplošna pripravljenost ljudi nuditi pomoč. Direktor vrhniške Karitas Blaž Gregorc je zato v svojem nagovoru spomnil na nujo src sočutja, brez katerih ni mogoče nuditi takšne ali drugačne pomoči. Podobno je menil tudi Marko Čižman, predsednik Škofijske Karitas Ljubljana, in opozoril, da je potrebno k sočutju vzgajati predvsem mlade. Župan Stojan Jakin pa se je organizaciji zahvalil za vso njeno četrtstoletno pomoč in hkrati ravno tako potrkal na duše sočutja s sloganom »Ostanimo ljudje!«.

Program so oblikovali: pritrkovalci KD Raskovec,  Plesni studio Peter  Pan, Klemen Šiberl in Primož Malavašič, kantavtorica Simona Černetič, Oktet Raskovec, Ansambel Javor, godalni kvartet Quartissimo, glasbena skupina Ogenj in dim, Ansambel Presenečenje, Folklorna skupina Cepci in Pihalni orkester Vrhnika. Povezovala sta Marjana Debevec in Franci Bozavičar.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Zahvala

Župnijska Karitas je ob 25. letnici organizirala dobrodelni koncert DVA NOVČIČA. Denarna sredstva, ki  so se nabrala od koncerta in prostovoljnih prispevkov bo porabljen za družine, ki so v socialni stiski. Hvala vsem nastopajočim .Hvala vsem donatorjem:  Špan d.o.o., Siliko d.o.o., Fortrade d.o.o., Dvig d.o.o., Dvig d.o.o., B3servisd.o.o.,Hvala vsem sponzorjem:  Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika ,gostilni Kranjc in Popatek, slaščičarna Berzo in Breza, kmetija Zdešar Horjul, Vehar Podlipa in Habe Jože. Hvala radio Ognjišče za oglaševanje, Andreju Černetiču za ozvočenje in napovedovalki Marjani Debevec ter napovedovalcu Francitu Bozavičarju.

Da župnijska Karitas lahko deluje skozi vse leto in lahko pomaga številnim družinam,ki so v stiski z denarno in materialno pomoč se zahvalim vsem donatorjem, ki nas podpirajo celo leto, hvala avtoprevozništvu Storitve Jež,  DG-zelenjava, skupini Žarek dobrote, škofijski Karitas, trgovini Mercator in Lidl ter hvala vsem prostovoljcem, ki pomagajo redno in občasno.

HVALA VAM

Marica Štirn

Oglejte si tudi