Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske – DLNON

Praznuje letos 15 let obstoja in udejstvovanja na prireditvah, ki obeležujejo pomembna dogajanja v naravi, z njimi pa so povezani običaji, ki še niso šli v pozabo.

Kako je društvo nastalo? Skupina nepovezanih prijateljev – Andraž Gruden, Tone Jesenko in Valentin Ogrin so se družili pri nabiranju gob, jagod in drugih gozdnih plodov, ki jih narava ponuja človeku; odločili so se, da ustanovijo društvo na ustanovnem občnem zboru. Zbrali so potreben material in pričeli z delovanjem.

-          Prvi tak praznik v letu je »gregorjevo«, ko se ptički ženijo in ko dan premaga noč. Nekoč, ko še niso poznali elektrike so obrtniki (kovači, peki, čevljarji…) pri svojem delu uporabljali za razsvetljavo petrolejke. Ko pa se je dan daljšal, so na gregorjevo spustili po potoku za njihovo delo značilne predmete v njih pa luč. Otroci in odrasli se teh časov spominjamo ob potoku Bela. Dogodek spremlja izdelava gregorčkov in ocenjevanje le-teh.

 -          Za pusta poiščemo junake iz pravljic /Rdeča kapica, Kekec/  in se za en dan prepustimo brezskrbnemu rajanju.

 -          Na velikonočni ponedeljek še oživi običaj »sekanje pirhov«; udeleženci pohoda od Babnega polja do Bloške police se pomerijo v tej družabni igri. 

 -          Kresovanje – najdaljši dan in najkrajša noč – počastimo s kresom in glasbo na sv. Trojici, obenem pa tudi praznujemo dan državnosti.

 -          Jesenski izlet je ogled pokrajin in običajev na drugih koncih Slovenije, ki so za tamkajšnje prebivalce še vedno živi.

 -          Gobarska razstava – Vrhničani imamo veliko srečo, da si lahko ogledamo tudi nepoznane gobe pod vodstvom gospoda Branka Vrhovca iz Horjula, ki mu je mala šala prepoznati katerokoli gobo; letos jih je bilo na ogled 160 različnih in pri vsaki je na kartončku pisalo ali je užitna, pogojno užitna ali strupena.

 -          26. decembra je pohod po poteh Cankarjeve matere od Vrzdenca do Vrhnike. Na ta dan praznujemo tudi dan samostojnosti in Štefanovo /žegnanje konj/.

 

V društvo vabimo tudi nove člane, vse ki jih zanimajo stari običaji, narava in želja po druženju. Vašo prijavo bo z veseljem sprejela predsednica društva Marija Dolenc na 051 206 358 ali na email: maricka.dolenc@gmail.com. Bralcem Našega časopisa želimo čimveč jesenskih užitkov v barviti naravi!

Metka Paškulin in Marija Dolenc

                                                     

 

Oglejte si tudi