Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 29.04.2017

delno oblačno
Popoldne bo ob morju pretežno jasno. Drugod bo spremenljivo oblačno, nastale bodo krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod veter vzhodnih smeri. Temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do okoli 18 stopinj C.
6°C | 16°C
nedelja, 30.04.2017
3°C | 18°C
ponedeljek, 01.05.2017
6°C | 21°C
torek, 02.05.2017
9°C | 20°C
sreda, 03.05.2017
8°C | 20°C
Opozorila
Sobota, 29.4.2017 ob 11h
Dodatnega opozorila ni.
6°C
16°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Sosed sosedu

Cankarju bi jih prav polžasto zavihalo


SOSED SOSEDU

| |
16.05.2016      8:32
A A

Cankarju bi jih prav polžasto zavihalo


Vrhnika, 14. Maj – Če drži zapis iz neke spletne strani, da so se Cankarju vihali brki od kave, bi po obisku sobotnega Festivala kave v osrednjem kulturnem hramu Vrhnike imel prav polžasto zavite. Eksplozija okusov izvirajočih iz črne omame, ki spremlja človeštvo že dobrih tisoč let, je privabila na stotine ljudi, ki se po besedah sogovornikov niso vračali razočarani. Bili so si enotni: ideja o tovrstnem festivalu je dobra, organizator, to je Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, jo mora ponoviti.


Deli:

 

Slabo vreme je malce ponagajalo, sicer bi bile stojnice na zelenici pred Cankarjevim domom, tako pa so zasedle vsa prosta mesta v njem. A obiskovalcem ta dan to niti ni bilo tako mar, kajti omamna aroma, zaradi katere so drli skozi vrata, je bila veliko višje na njihovi prioritetni lestvici kot trenutno udobje. In imeli so kaj videti ter preskusiti. Že na ploščadi pred domom jih je čakala mobilna stojnica s turško kavo, zraven so pekli pišančji burger s kavo in na kavi karamelizirano slanino s polento. Tudi Zavetišče na Planini se ni izneverilo okusom kave, ko je v zameno za prostovoljne prispevke za novo kočo, med mimoidoče ponujalo palačinke s kavo.
»Najbolje je, ker lahko za drobiž okušamo degustacijske skodelice kav,« je komentiral dogajanje Miro iz Polhovega Gradca. Obiskovalci so namreč za borih 50 centov lahko kupili kupon, ki jim je omogočil enkratno degustacijo. Pa da ne boste mislili, da so bile odmerjene količine za degustacije pičle – kje pa. Porcije so bile »normalne«, nemalokrat večje kot bi pričakovali. Notranjost kulturnega hrama je bila nabito polna kavnih arom. Celo sladoled so imeli z okusom kave - pripravili so ga v Hotelu Mantova, izkupiček od prodaje pa namenili vrhniškemu planinskemu društvu za izgradnjo nove koče. Največ gneče je bilo – logično – okoli stojnic s kavnimi napitki, kjer so na svoj račun prišli tudi tisti z najbolj zahtevnim okusom, kajti na voljo je bilo ogromno »norih« variant, v katerih so se prepletale kreativnost, strokovnost in izbran okus barist. Tu velja omeniti vrhniško pražarnico kave Escobar, ki je prva mikropražarna v Sloveniji, kjer so začeli pražiti kave iz segmenta specialnih kav (Specialty Coffees). S svojo ponudbo je še enkrat upravičila svoj sloves vrhunskosti. Obiskovalci so med drugim lahko segli tudi po temnem pivu z okusom kave, po kavnih nadomestkih, ki ne vsebujejo kofeina in so jih nekoč zaradi pomanjkanja prakticirali naši predniki, na primer žir, žito, cikorija… celo najmlajši so lahko poskusili tako imenovani otroški kapučino s sadnimi okusi. Nedaleč stran so se na stojnici Gostišča Bajc znašli tudi muffini, cake popsi s Cankarjevo podobo in druge slaščice. »Njami, še bi mami,« so se hudomušno muzali otroci, ko so zagrizli v njihove kolačke. Čist v kotu, na koncu razstavnega prostora, je bil še Ivanov kotiček z nostalgično hišno opremo, kjer so se lahko obiskovalci v miru usedli in srebali kavo…
Da ne bi dan minil samo v senci hedonističnega uživanja, je organizator ponudil še nekaj delavnic, med drugim hitri tečaj okušanje različnih kav, pa umetnost izdelovanja podob na penici kave (tako imenovani Latte Art) in pa izdelovanje kavnega tiramisuja. Za otroke so pripravili še lutkarsko predstavo TD Blagajana ter delavnico ustvarjanja iz kavnih zrn.
»Škoda ker je organizatorju ponagajalo vreme,« je komentiral dogajanje Jani iz Ljubljane, ki je za festival slišal na radiu, ter dodal, »definitivno je dogodek vreden obiska. Upam, da ga bo organizator v naslednjih letih še nekoliko razvil in da postane primerljiv s festivalom čokolade v Radovljici.« Kulinaričnega opismenjevanja ni nikoli preveč, sploh tako izbranega, kot ga ponujajo tovrstni festivali, zato organizator za naslednje leto že obljublja »še večji« in »še boljši« festival.

Gašper Tominc, foto: GT




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 448
Izšla: 24.04.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.