Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Že na prvih dnevih meroslovja odkrili ponaredek

V Tehniškem muzeju v Bistri so aprila prvič izvedli »Dneve meroslovja«, namenjene predvsem šolarjem višjih razredov osnovne šole in dijakom srednjih šol. Z njimi Urad RS za meroslovje v mesecih pred mednarodnim dnem meroslovja, 22. maja (20.5.1875 je bila podpisana mednarodna Metrska konvencija in ustanovljen Urad za uteži in mere), javnosti pobliže predstavi pomen meritev in merjenj, kot tudi samo poslanstvo urada. Preko sledljivih meritev in regulatornega sistema se samo v Sloveniji letno izvede več milijonov meritev, ki zadevajo vsa področja našega življenja in predstavljajo osnovno infrastrukturo gospodarstvu in trgovini. Urad za meroslovje tako v Sloveniji kot tudi drugih državah s strokovnostjo, izkušnjami in z razvojno raziskovalno aktivnostjo usmerja nacionalni meroslovni sistem, ki predstavlja podporo gospodarstvu, inovacijam, razvoju novih tehnologij, energetiki, okolju, zdravju, splošni varnosti in digitalni družbi, šolstvu ter znanosti. Kot je že leta 1821 povedal John Quincy Adams, je znanje o merjenjih eden prvih elementov izobrazbe, ki se ga naučijo tudi tisti, ki se nikoli ne naučijo pisati in brati. Ozirajoč se na nekaj znamenitih primerov iz pretekle lokalne zgodovine, se s to izjavo ne bi mogli bolj strinjati.

Kakorkoli že, povrnimo se k samemu dogodku, ki je potekal v idiličnem okolju TMS Bistra. Po besedah mag. Dominike Rozoničnik iz urada za meroslovje je tokratni dogodek požel nesluten uspeh, saj ga je v dveh dneh obiskalo od 500 do 600 učencev in dijakov iz številnih slovenskih šol, od podpohorskih Hoč do Nove Gorice. Na štirih delavnicah so se teoretično in praktično seznanili z merjenjem skozi zgodovinski čas, od Egipta in stare Grčije do srednjega veka v Sloveniji, merjenjem gostote predmetov, merjenjem hitrosti vozil na miniaturni progi ter preskušanjem in označevanjem izdelkov iz plemenitih kovin. Prav slednja pa je ponudila svojevrsten »ocvirek« celotnemu dogajanju, saj so med praktičnim preskušanjem nakita šolarjev in šolark odkrili ponarejen prstan. Najverjetneje si ni težko predstavljati razočaranja na dekletovem obrazu, ko je izvedela, da prefinjeni prstan z dragim kamnom elitne znamke Swarowski na njenem prstu ni iz belega zlata, temveč prevlečene pločevine. Hja, ni vse zlato, kar se sveti. In kako naj to ugotovi povprečni državljan brez vseh pripomočkov? Niti ne rabi, za želeni izdelek mora od trgovca le zahtevati certifikat omenjenega urada.

28. in 30. maja 2013 bodo v laboratorijih Urada RS za meroslovje v Ljubljani in Celju potekali Dnevi odprtih vrat, kjer lahko tudi sami izkusite vse zgoraj navedeno.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi