Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Plameni – razigrani in polni idej

 

Plameni so ena izmed starejših skupin Župnijskega vrtca Vrhnika. Skupina je že na videz simpatična, saj so dvema mladima vzgojiteljicama pridruženi otroci, ki bodo šli letos v šolo in otroci, ki stopajo šele v tretje leto starosti. Niti otrok niti vzgojiteljic heterogena starostna skupina ne moti. 

Med otroki se čuti prijateljski duh. Vzgojiteljice so polne idej in starši se moramo na roditeljskem sestanku potruditi, da sledimo vsemu programu, katerega si začrtajo. Že začrtanim idejam pa se tekom leta pridruži še kakšna. Našim otrokov v skupini Plameni tako vsekakor ni dolgčas. Super je, da niso plani sami sebi namen, ampak lahko starši vidimo, kako dobro vplivajo na otrokov razvoj. Zelo veliko se naučijo in vse znanje jim vzgojiteljice znajo podariti na zabaven, razigran način.

Že dve leti pridno in zavzeto obdelujejo svoj zelenjavno zeliščni vrtiček. Prvo leto so nas starše prijetno presenetili z zeliščno soljo, s katero smo doma obogatili skuhane jedi. Za božične praznike so nam pripravili zmes za peko cimetovih piškotov letos pa komplet za pripravo domače vroče čokolade in božični čaj. Vsako leto imajo bralni nahrbtnik z določeno tematiko, ki ga otroci prinesejo domov za teden dni. Letos je poleg knjig v nahrbtniku tudi Žlica Mica, s katero skuhajo najljubšo jed in recept zapišejo v zvezek receptov. Lansko leto so v zvezek iz nahrbtnika spisali in ilustrirali izvirno Zgodbico o fantku, ki je iskal plamen prijateljstva.

Starši smo povabljeni k sodelovanju z vrtcem in nekateri se povabilu lepo odzovejo. Starši sodelujejo na delavnicah, otroke v vrtcu tudi obiščejo in predstavijo svoje poklice, hobije, pečejo z njimi piškotke, jih naučijo nemških in francoskih besed ... Plameni se radi gibajo na prostem, izkoristijo sneg za zimske igre, vroče sonce za vodne igre, lepo vreme za sprehode in prijetno umirjeno dolinico pri vrtcu za igranje.

Letošnje osrednje vodilo Plamenov je »Tudi kar je daleč, mi je blizu«. V sklopu omenjenega vodila so otroci že spoznavali človeško telo, kjer so jih prevzele rdeče in bele krvničke. Sledilo je spoznavanje vesolja, kjer so jih navdušili planeti in rakete.

Odkrivali so, kako so živeli njihovi stari stari starši. Ko so otroci zavrteli čas v preteklost, smo bili tudi starši, ko smo pripeljali otroke v vrtec, deležni soja petrolejk in sveč, ki so ob ugasnjenih lučeh razsvetljevale prostore Plamenov. Plameni svojo toplino radi širijo po naši deželi. Radi hodijo na sprehode in skupaj potujejo. Z avtobusom so se peljali v Ljubljano, se po našem glavnem mestu sprehodili do vzpenjače, ki jih je popeljala na Ljubljanski grad, z vlakom pa so se vrnili proti domu. Otrokom je v lepem spominu ostalo zimovanje na kmetiji, letovanje na Debelem rtiču in obisk Kekčeve dežele. Plameni obiskujejo tudi kulturne ustanove. Lani so si v Ljubljani ogledali baletno predstavo Pepelka ter razstavo Mumija v muzeju. Letos so si ogledali Narodno galerijo, kjer so med slikami iskali škrata Gala. Zares pridni in predvsem povsem tihi otroci so ga tudi slišali, morda celo videli.

Lepo je priti v vrtec po otroka, ki te pozdravi z navdušenim izrazom na obrazu, ko vidiš, da komaj čaka, da bi ti povedal, kaj vse je doživel v le nekaj urah. Vzgojiteljice se trudijo, da otroci iz vrtca lahko odnesejo bogato popotnico znanja, izkušenj in vrednot za v šolo in v življenje.

Starši Plamenov

Oglejte si tudi