Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Na kmetiji je lepo… Župnijski vrtec Vrhnika


Vsi verjetno poznamo nadaljevanje otroške pesmi iz naslova. Na kmetiji, ki so jo obiskali nekateri otroci iz Župnijskega vrtca, pa so bile po pripovedi otrok naslednje živali: teliček, krava, koze, kokoška, mucek, konjiček, zajček in piščančki. Se sprašujete, o kateri kmetiji je govora?

Malčki iz Župnijskega vrtca iz skupin Lune in Sončki so se v mesecu oktobru odpravili na kmetijo na Gorenjsko. Tri dni so otroci preživeli v hribovski vasici Četena ravan v Škofjeloškem hribovju. Nekateri izmed njih so tako prvič prespali drugje brez prisotnosti staršev. Domotožje so jim pomagale pregnati vzgojiteljice Suzana Janša, Maja Horvat, Meta Žitko in Anja Rihberger, sicer pa po pripovedih otrok prav veliko časa, da bi koga pogrešali, ni bilo.

Štiriletni Jakob je svoji mami opisal mini počitnice takole: »Na kmetiji mi ni bilo všeč... Mi ni bilo všeč... Ampak mami, meni je bilo vse všeč. Všeč mi je bilo, da smo šli z avtobusom, da smo se dolgo peljali, da smo videli poplave, da smo imeli tri sobe na kmetiji in sem spal skupaj z Domnom. Pa da je bila Anja z nami v sobi, pa konje smo jahali in igrišče je bilo ful dobro. Edino krave nisem probal molsti, ker je bila umazana.«

Po pripovedovanjih otrok in vzgojiteljic so otroci tudi klekljali in barvali, kosili in grabili travo, peljali so se z vozom, pekli kruh, hranili koze, imeli večerni sprehod s svetilkami in zabavo v pižamah. Otroci in vzgojiteljice so skupaj preživeli 3 zelo zanimive dni. K sreči po povratku domov sledil vikend, tako da so imeli otroci in vzgojiteljice dovolj časa, da so si malo odpočili. Kdo neki je potreboval več počitka?

 

Polona Kovačič



»Ali gremo že kmalu na kmetijo? Jaz grem na kmetijo, kaj pa ti? Jaz imam pa dve novi pižami, pa nove škornje, kaj pa ti? Ali se bomo peljali z avtobusom? Ali moram res s seboj imeti rokavice ? « To in še veliko več vprašanj in skrbi se je pletlo po glavah nas otrok iz skupine lune, ko smo pričakovali jesenovanje na kmetiji .

In končno je prišla tista sreda, ko nas je pred vrtcem čakal avtobus. Prestrašile nas niso niti poplave, ki so tisti dan zajele naše kraje. Naraslih rek smo se celo razveselili. Večkrat smo vriskali od veselja, saj smo mislili, da smo zagledali morje. Po dolgi in ovinkasti cesti smo prišli na kmetijo. Gospod Frenk nas je prijazno sprejel in najprej napolnil naše lačne želodčke. Potem pa se je začelo: jahali smo konje, se vozili  s traktorjem, šli nakosit in pograbit travo za krave in kar je bilo najbolj zabavno – igrali smo se na super igralih. Najbolj smo se smejali, ko sta igrala preizkusili tudi naši vzgojiteljici. Po večerji nas je čakal še sprehod s svetilkami. Koliko zvezd je bilo na nebu in kakšna tema je nastala, ko smo ugasnili vse svetilke. Ste že kdaj poskusili kaj takega? Zabavno je, res.

V četrtek je deževalo in deževalo, a na kmetiji nikoli ne zmanjka dela. Zjutraj smo si oblekli  pelerine in se odpravili raziskovat okolico. Popoldne smo mesili in pekli kruh. Kuhalnica je bila večja od nas, pa smo vseeno pogumno poprijeli za delo. Pred večerjo smo morali pomolsti še kravo, da smo imeli naslednji dan za zajtrk mleko in kakav. To nam še vedno ni čisto jasno, kako iz krave nastane mleko in zakaj smo morali molst, če pa mleko lahko kupimo v trgovini. Odrasli so na trenutke res čudni. Malo smo dišali po hlevu, a zaradi tega nam je večerja vseeno teknila. Po večerji smo si ogledali še, kako nastajajo klekljane čipke, igrali smo se ljudske igrice, s svetilkami po sobah iskali zaklad, potem pa utrujeni zaspali

V petek nas je razveselilo sonce in škratek, ki nam je skril zaklad. Ko smo ga zagledali, se je delal, da sploh ni živ, a nas ni pretental.  Hitro smo sledili njegovim trakcem in pri cerkvi našli skriti zaklad. Hvala škratek. Res si nas prijetno presenetil in pocrkljal.  Ker smo bili že pošteno žejni, smo si mimogrede nabrali še jabolka, zmleli smo jih v mlinu in stisnili v preši in ven je pritekel – soook! Malo manj je bil sladek, kot iz trgovine, a ker je bila žeja huda, je bil  slasten. Malo smo se še poigrali na igralih, šli lulat, potem pa na traktor, na kosilo in domov. Mami, oči, sem že doma!!!

 

 

Suzana Janša


Oglejte si tudi