Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

JESEN JE OBARVALA ŽUPNIJSKI VRTEC NA PRAV POSEBEN NAČIN

 

Jesen je v Župnijskem vrtcu na Vrhniki vsako leto obarvana zelo jesensko, saj otroci skupaj z vzgojiteljicami raziskujejo, spoznavajo in uživajo v naravi, ki jo je prekrila jesenska odeja. V začetku oktobra so otroci iz skupin Kapljice in Zvončki ter Lune in Sončki, izvedli tedenjado, teden je namenjen otrokom iz dveh skupin, da se še bolj povežeta skozi igro.
Vsako leto ima v mesecu oktobru pri nas pomembno mesto tudi sv. Frančišek. Sv. Frančišek je otrokom zgled prijaznega odnosa do vse narave. Zato so nas v tem mesecu obiskale tudi eksotične živali, ki jih je s seboj pripeljala mag. Nika Leben iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo. Ker nam je bilo vreme naklonjeno smo izpeljali tudi 1. tradicionalni oviratlon za družine otrok.

Kot vsako leto so  tudi v letošnjem letu otroci iz skupine Iskre in Plameni (4-5 let) za 3 dni odšli na zimovanje na kmetijo Davča, v Četeni ravni. Tam jih je kmet Frenk (kot so ga klicali otroci) popeljal po kmetiji in okoliških potek in razkazal ta prečudovit kraj. Otroci so skupaj z vzgojiteljicami raziskali hlev, kjer so molzli kravo Lisko, opazovali, kako telički pijejo mleko ter božali zajčke. Ker je bilo kobili v njenem hlevu dolgčas je otrokom ponudila potep po polju, tako so dobili otroci priložnost, da so lahko jahali konja, seveda pa niso dobili te priložnosti le otroci temveč tudi vzgojiteljice. Ker kmetije ni brez traktorja, vožnje na prikolici ter košnje s koso nam je gospod Frenk omogočil tudi to. Ko je naš naporen dan poln aktivnosti prešel v noč smo se prvi večer pogreli še ob kresu. Drugi večer, ko je bilo dovolj temno smo skupaj z otrok odšli ven na lov za palčkom (škrati), da pot ni bila tako strašna smo s seboj vzeli svetilke. »Pižama party« je obvezna dejavnost na počitnicah, kljub napornemu delu na kmetiji. In še to najpomembneje za na koncu, da nismo bili lačni je za nas poskrbela gospa Jerneja, ki nam je povedala tudi skrivnost… če vam jo povemo obljubite, da ne poveste nikomur. Kako se speče kruh v krušni peči. Predno so se otroci odpeljali iz kmetije in pomahali v slovo jim je še lovec predstavil svoj poklic in jim pokazal nekaj živali.

Otroci iz skupine Zvezd so v mesecu oktobru spoznavali živali, zato so se vzgojiteljice dogovorile, da bodo nekatere živali spoznali tudi v živo. Živalski vrt na Vrzdencu jim je to omogočil in zato so se odpravili tja od bliže pogledati najrazličnejše živali.

Ker smo že meseca novembra vam lahko povemo tudi nekaj v tem mesecu saj je tudi ta mesec še vedno »jesenski mesec«. Skupine iz celega vrtca, od najmlajših, ki se še plazijo po tleh in imajo pleničke do najstarejših, ki so si spremenili ime skupine iz Zvezdice v Zvezde (saj so najstarejši in največji v vrtcu) zbrali v Beli dvorani in si z navdušenjem ogledali lutkovno predstavo Zajčkov zvonček, ki nam jo je predstavil Teater Jesenice.

V mesecu novembru pride na vrsto tudi tradicionalen slovenski zajtrk.  Ob tem prav posebnem prazniku saj v letošnjem letu teče 10 obletnica medenega zajtrka nas je Čebelarska zveza povabila da ob tem posebnem dogodku pomagamo ustvariti najštevilčnejši pevski zbor, ki bo usklajen kot čebelja družina, zapel vsem dobro poznano in priljubljeno pesem Čebelar ansambla Lojzeta Slaka, vsak na svoji lokaciji, a ob istem času. Tako, da se bomo vsi otroci iz vrtca zbrali in s skupnimi močni zapeli to prečudovito pesem. Več o tem kako nam je to uspelo vam bomo sporočili v naslednjem mesecu.

V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da bo naše vodilo skozi vse leto enako temi pastoralnega leta in to je radost v ljubezni. Vsi katoliški vrtci v Sloveniji bomo tako poglobljeno odkrivali radost, ljubezen in povezanost med seboj, med družinami in med vrtcem in družino. Tako smo z mesecem novembrom začeli tudi ta projekt, ki bo potekal skozi celo leto. V tem projektu bodo sodelovale družine naših otrok in sicer je njihova naloga, da si vzamejo čas za svojo družino, razmislijo kaj jim v življenju veliko pomeni, kdaj so najsrečnejši, ali jim pri tem pomaga vrtec in skupaj izdelajo nek izdelek, ki bo razstavljen v avli vrtca in ga bodo videli lahko tudi ostali obiskovalci vrtca.

Katja Novak

Oglejte si tudi