Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

DOMAČE - SLOVENSKO, NEKOČ IN TUDI DANES

 

V Župnijskem vrtcu Vrhnika se bo v mesecu novembru veliko vrtelo okoli hrane. Ampak ne katerekoli. Saj veste, okoli tiste domače, slovenske, ki so jo včasih prav tako, kot mi danes, pridelovali in okušali naši dedki in babice.

V skupini Kapljice bomo dali poudarek na naše zdravje. Spoznavali bomo lastno  telo, dele telesa, se veliko gibali in spoznavali zdravo prehrano, kot sta sadje in zelenjava. Še posebej pa  se bomo posvetili korenju. Podrobno si ga bomo pogledali, ga okušali, naredili korenčkov sok in izdelali zelo veliko korenje. V skupini Zvončki ne bo manjkalo jabolk, katere bodo sušili,  iz njih naredili mošt, marmelado in še kaj. Prav tako so tudi otroci v skupini Angelčki in Oblački spoznavali in okušali različno sadje in zelenjavo.

V starejših skupinah pa bo zgodba drugačna. Poleg hrane, se bodo posvetili tudi drugim temam. Otroci skupine Sončki in Plameni se bodo z vesoljskimi ladjami podali v vesolje ter raziskovali njegove razsežnosti. Morda na kakšnem planetu odkrijejo ajdo? V skupini Iskre bodo spoznavali različne poklice, kot so policaj, zdravnik, učitelj, čebelar… Čebelarji imajo menda sladke roke. Le zakaj? Morda bodo ugotovili prav to? V skupino bodo prišli tudi starši in g. kaplan, ki bodo otrokom predstavili svoj poklic.

V petek, 21. novembra 2014, bomo obeleževali dan slovenske hrane. Ta dan smo namesto navadnega zajtrka imeli prav poseben zajtrk, ki bo vseboval domač kruh, med, mleko in jabolko.

Za zaključek projekta Domače - slovensko, nekoč in tudi danes, bomo pripravili razstavo, v petek 21.11., na kateri bomo predstavili naše izdelke povezane s hrano, ki bodo nastali tekom tega meseca. Na ogled razstave in slavnostni zajtrk bodo povabljeni predstavnik Čebelarske zveze Slovenije, vrhniški župan, predstavnik EU in predsednik Čebelarskega društva Vrhnika. V nedeljo 23.11. pa bo razstava namenjena za ogled tudi vsem ostalim, ki jim bo zadišalo po domačem kruhu in ostalih dobrotah.

 

Maruša Rožmanec

 

Oglejte si tudi