Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 22.01.2017

pretežno jasno
Danes bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost, ki se lahko ponekod zadrži tudi večino dneva. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -4 do 0, v višje ležečih krajih malo nad 0, na Primorskem okoli 10 stopinj.
-8°C | 1°C
ponedeljek, 23.01.2017
-8°C | 0°C
torek, 24.01.2017
-6°C | -1°C
sreda, 25.01.2017
-7°C | 0°C
četrtek, 26.01.2017
-5°C | 2°C
Opozorila
Nedelja, 22.1.2017 ob 5h
Dodatnega opozorila ni.
-8°C
1°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Tradicionalna slovenska hrana


OSNOVNA ŠOLA, LOKALNE SKUPNOSTI

| |
07.12.2014      11:23
A A

Tradicionalna slovenska hrana



Deli:

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj z njim pridobimo petino potrebne dnevne energije. »PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI« je star slovenski pregovor, ki nam želi sporočiti, da je zajtrk zelo pomemben obrok, ker z njim dobimo vso potrebno energijo, ki jo potrebujemo predvsem do šolske malice.

 

NEKAJ TRADICIONALNIH SLOVENSKIH ZAJTRKOV:

1. črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko    

2. polenta, mleko, suhe slive

3. prosena mlečna kaša, suhe slive, hruška, nesladkan čaj

 

Natančneje bom predstavila proseno mlečno kašo s suhimi slivami. Zanjo potrebujemo mleko, sol, proso, suhe slive in med. Mleko zavremo in malo solimo. Dodamo oprano proso in kuhamo, da se zmehča. Dodamo še suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo. Mlečno proseno kašo lahko postrežemo tudi hladno z žlico domače marmelade. Takšna je lahko odličen nadomestek sladice.

 

Ko pa boste spet lačni, si lahko pripravite za Primorsko značilno belo bakalar, ki jo pripravite iz posušene ribe, sornetič. Za Gorenjsko sta značilni dražgoški kruhek in ajdova mešta, za Notranjsko jota in prekajena cerkniška ščuka s fižolom, za Dolenjsko pletenica in poprtnik, za Panonsko ocvrto bezgovo cvetje, za Štajersko pogača in bujta repa, za Belo krajino pa jagenjček z rožmarinom in žolca.

 

Ker verjetno še niste slišali za omenjene jedi, bom predstavila aspik ali žolco. Pripravi se tako, da dele kosti kuhamo vsaj 3 ure. Nato dodamo zelenjavo in dišavnice (začimbe) in kuhamo še približno 1 uro. Proti koncu kuhanja dodamo še kis. Po 15 minutah tekočino odlijemo v posodo, jo ohladimo in odstranimo maščobo. Strjeno narežemo na poljubno velike kose in jo postrežemo.

 

ŽELIMO VAM DOBER TEK!

 

Darja Šega, vodja šolske prehrane na OŠ AMS Vrhnika




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 444
Izšla: 19.12.2016
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Januar 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Zapoj 3D
22.01.2017 | Kino
Pernata banda
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: KITAJSKI ZID
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Skrita Lepota
27.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Dežela La La
29.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Troli
29.01.2017 | Kino
The Beatles: Osem Dni Na Teden
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Zapoj 3D
22.01.2017 | Kino
Pernata banda
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: KITAJSKI ZID
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Skrita Lepota
26.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Rdeča Želva

Bodite prvi pri oddaji mnenja.