Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 28.04.2017

pretežno oblačno
Popoldne bo oblačno in deževno, vmes lahko tudi zagrmi. Najmanj dežja bo na vzhodu ob meji s Hrvaško, kjer bo začelo močneje deževati šele zvečer ali ponoči. Jugozahodni veter bo nekoliko oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17, v jugovzhodnih krajih do 21 stopinj C.
9°C | 18°C
sobota, 29.04.2017
5°C | 16°C
nedelja, 30.04.2017
4°C | 18°C
ponedeljek, 01.05.2017
5°C | 18°C
Opozorila
Četrtek, 27.4.2017 ob 13h
Do petka dopoldne bo padla večja količina dežja. Zato bodo v četrtek močneje narasli vodotoki v zahodni in južni ter deloma v severni Sloveniji, v noči na petek in v petek dopoldne pa tudi drugod. Danes zvečer bo povišano tudi plimovanje morja.
9°C
18°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Tradicionalna slovenska hrana


OSNOVNA ŠOLA, LOKALNE SKUPNOSTI

| |
07.12.2014      11:23
A A

Tradicionalna slovenska hrana



Deli:

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj z njim pridobimo petino potrebne dnevne energije. »PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI« je star slovenski pregovor, ki nam želi sporočiti, da je zajtrk zelo pomemben obrok, ker z njim dobimo vso potrebno energijo, ki jo potrebujemo predvsem do šolske malice.

 

NEKAJ TRADICIONALNIH SLOVENSKIH ZAJTRKOV:

1. črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko    

2. polenta, mleko, suhe slive

3. prosena mlečna kaša, suhe slive, hruška, nesladkan čaj

 

Natančneje bom predstavila proseno mlečno kašo s suhimi slivami. Zanjo potrebujemo mleko, sol, proso, suhe slive in med. Mleko zavremo in malo solimo. Dodamo oprano proso in kuhamo, da se zmehča. Dodamo še suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo. Mlečno proseno kašo lahko postrežemo tudi hladno z žlico domače marmelade. Takšna je lahko odličen nadomestek sladice.

 

Ko pa boste spet lačni, si lahko pripravite za Primorsko značilno belo bakalar, ki jo pripravite iz posušene ribe, sornetič. Za Gorenjsko sta značilni dražgoški kruhek in ajdova mešta, za Notranjsko jota in prekajena cerkniška ščuka s fižolom, za Dolenjsko pletenica in poprtnik, za Panonsko ocvrto bezgovo cvetje, za Štajersko pogača in bujta repa, za Belo krajino pa jagenjček z rožmarinom in žolca.

 

Ker verjetno še niste slišali za omenjene jedi, bom predstavila aspik ali žolco. Pripravi se tako, da dele kosti kuhamo vsaj 3 ure. Nato dodamo zelenjavo in dišavnice (začimbe) in kuhamo še približno 1 uro. Proti koncu kuhanja dodamo še kis. Po 15 minutah tekočino odlijemo v posodo, jo ohladimo in odstranimo maščobo. Strjeno narežemo na poljubno velike kose in jo postrežemo.

 

ŽELIMO VAM DOBER TEK!

 

Darja Šega, vodja šolske prehrane na OŠ AMS Vrhnika




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 448
Izšla: 24.04.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.