Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Šola v naravi na Kopah

V ponedeljek, 26. 1., smo se šestošolci OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika ob osmih zjutraj z avtobusom odpravili na Kope. Pot je bila dolga, a na srečo smo se ustavili na pol poti in pojedli malico. Ko smo prispeli na cilj, smo najprej dobili ključe od sob in si jih radovedno ogledali. Naša soba nam je zelo všeč, ampak želele bi si še večjo. Malo smo si odpočili in igrali družabne igre, nato smo šli na kosilo – to je bilo zelo dobro, jedli smo pomfrit in dunajske zrezke. Po krajšem odmoru smo se odpravili prvič na smučišče. Tam smo opravili preizkus znanja, da so nas učitelji lažje razvrstili v skupine. Smučanje je bilo zabavno, a naporno. Po smučanju nas je čakala sladka malica in krajši počitek. Ob šestih smo imeli večerjo, ki je bila prav tako okusna. V trdi temi, a oboroženi z naglavnimi svetilkami smo se odpravili na sneg, kjer smo se v skupinah pomerili v štafetnih igrah. Sledil je povratek v sobe, umivanje zob, tuširanje. Že ob devetih smo se odpravile v udobne postelje in ker smo bile zelo utrujene, smo brez težav hitro zaspale. (Katarina Novak, Andreja Kogovšek, Anja Končan, Tinkara Omahen)

Vstali smo brez težav in po zajtrku polni pričakovanj odšli smučat. Pridružil se nam je nov učitelj smučanja Aljaž. Bilo je zabavno, čeprav smo nekajkrat pristali na trdnih tleh. V Lukov dom smo se vrnili le na kosilo in krajši premor za nekaj partij enke, pokra in klepet … Med popoldanskim smučanjem nas je nepričakovano razveselilo sonce, ki nam je dalo moči za zadnjih nekaj spustov. Okrepčali smo se z okusno večerjo, nato pa nam je policist razložil 10 FIS pravil, ki jih mora upoštevati vsak smučar, in nam pokazal video o reševanju v gorah. Zvečer so učitelji napovedali disko. Med puncami se je čutilo navdušenje, medtem ko smo bili fantje bolj zadržani. Po nekaj pesmih smo se jim kljub temu pridružili in skupaj smo se zelo zabavali. Še prehitro smo morali zaključiti, a smo kljub temu kar popadali v postelje. Jutri nas čaka še naporen dan. (Matevž Ogrin, Mladen Mikanović, Tim Šutić, Amar Alić)

Dekleta smo se zbudila pozno, zato smo morala pohiteti, saj je bil zajtrk že ob pol osmih. Sledilo je dopoldansko smučanje, pri čemer smo se razdelili na 2 skupini – prva skupina je najprej odšla smučat, drugo pa je čakal tek na smučeh, nato sta se skupini zamenjali. Za tek na smučeh smo morali izbrati prave čevlje, ki so nam povzročali težave pri zapenjanju. Palice za tek so večje od smučarskih, smuči pa so tanjše, večje in lažje od tistih za smučanje. Na začetku nam je bilo težko, ker nismo bili navajeni dvigovanja pet. Ko smo se po nekaj krogih navadili, smo naredili tudi nekaj različnih vaj. Po kosilu in polurnem odmoru se nismo odpravili na smučanje, ampak so nas učitelji razdelili v 5 mešanih skupin. Na 5 postajah smo se pomerili v poznavanju FIS pravil, metanju snežnih kep v tarče, na poligonu … Zmagovalci bodo razglašeni na zaključnem večeru v četrtek. Sledilo je predavanje lokalnega gozdarja, ki nam je predstavil značilne pohorske rastline in živali, prinesel pa je tudi nekaj rogovij in kož. Po večerji je sledila nočna smuka. Na sedežnici je bila kar velika gneča, medtem ko vlečnica na žalost ni delovala, zato so nekateri morali »štamfati«. To nas je zelo utrudilo, zato smo hitro zaspali. (Neža Kavčič, Živa Matevc, Laura Caserman, Vita Kuret, Agata Rožmanec)

Vstali smo s težavo, a še sreča, da nas je čakal okusen zajtrk. Na smučišču smo smučali in se po skupinah preizkusili v krosu – fantje in dekleta smo znotraj svoje skupine tekmovali posebej. Glasno smo navijali za druge, sami pa smo poskušali opraviti vse dele krosa v čim krajšem času. Po kosilu je še zadnjič sledila smuka po skupinah – dekleta so se kar s težavo poslovila od učitelja Aljaža. Po večerji (imeli smo pico) smo se v konferenčni sobi predstavili po sobah – nekateri so peli, drugi plesali, tretji zaigrali krajši prizor. Učitelji so nam podelili priznanja za opravljen kros, dekleta in fantje, ki so imeli najbolj pospravljeno sobo, pa so prav tako dobili diplomo. Za konec smo šli v disko, kjer smo tokrat plesali tudi z učenci drugih šol. Fantje spet niso bili preveč navdušeni nad tem – razen nekaj izjem. Ker je sledila zadnja noč, smo lahko bedeli nekoliko dlje.

Zjutraj smo bili pravi zaspanci, a po zajtrku nas je čakalo veliko dela s pakiranjem. Radovedno smo se ozirali skozi okno, saj je že snežilo. Še zadnjič smo se odpravili smučat. (Žiga Kavčič, Rok Oblak, Rok Samotorčan, Matija Ogrin Žučko)

 

 

Oglejte si tudi