Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Kulturni teden na OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika

Letos smo si učitelji na OŠ Antona Martina Slomška zastavili praznovanje kulturnega dneva na širši, celosten način. Iz enega samega kulturnega praznika, ki ga sicer praznujemo 8. februarja, smo imeli kar cel teden namenjen kulturnim dejavnostim. Namen kulturnega tedna je bil združiti vse umetnosti, s katerimi se srečujemo in predstaviti vse elemente kulture, ki jih gojimo tako v šoli kot v vsakdanjem življenju. Naši učenci so izredno nadarjeni na mnogih področjih, zato je primerno posvetiti njihovim talentom več časa in prostora.

Nekaj dejavnosti je bilo namenjenih samo učencem in so potekale v času pouka, poskrbeli pa smo tudi za obiskovalce, ki so lahko spremljali naše delo na popoldanskih prireditvah.

V ponedeljek, 6. 2., smo učenci in učitelji v dopoldanskem času uživali ob poslušanju glasbil, ki so nam jih predstavili učenci Glasbene šole Vrhnika, popoldne pa v igranih in pripovedovanih nastopih učencev naše šole.

Na odru smo kar naenkrat zagledali pet Prešernov, ne samo enega. Ti so se s svojimi ženami pregovarjali o železni cesti, pa o tem, kam vse se bodo odpravili in koliko ljubic bodo imeli v vsakem mestu. Nič boljša sogovornika nista bila smetiščni in siamski muc, ki si nista bila enotna v tem, kdo živi boljše življenje. In kaj se zgodi, če zajček v gozdu najde zrcalo in misli, da je to njegova slika? Vse to so nam predstavili učenci gledališkega krožka pod mentorstvom učiteljic Bojane Petrovčič in Evelin Škof.

Pravljico o treh prašičkih, ki si zgradijo vsak svojo hišico, volk pa jim nagaja, smo si ogledali v angleškem jeziku. Učenci angleškega dramskega krožka, ki ga vodi učiteljica Petra Žitko, so nam za konec odigrali še Piko Nogavičko.

Med igranimi prizori smo z veseljem prisluhnili še avtorskim pravljicam naših šestošolcev, ki jih je za pisanje pravljic o mravljicah navdušila učiteljica Vanja Kavčnik Kolar. Zgodbe so bile prav zanimive in duhovite.

Naslednji dan pa smo na poseben način obeležili slovenski kulturni praznik. Na šolski proslavi je učenka Eva Kostadinov deklamirala slovensko himno, nato jo je zapel še pevski zbor četrtošolcev. Po evropski himni so se predstavili najboljši deklamatorji naše šole z izbranimi slovenskimi pesmimi. Med seboj so tekmovali za knjižno nagrado, ocenjevala pa jih je petčlanska strokovna žirija.

Izmed šestih deklamatorjev od 4. do 9. razreda je predsednica komisije, gospa ravnateljica Darja Guzelj, razglasila najboljše tri. Največ točk je komisija dodelila Nanci Govekar (8. A) za pesem Svetlane Makarovič »Pesmi v spomin«, Nini Slavec (9. A) za »Soči« Simona Gregorčiča in Luciji Malovrh (4. B) za Župančičevo pesem »V gozdu«. Pohvalo pa si zaslužijo prav vsi tekmovalci, saj so se odlično pripravili.

Med samim tekmovanjem pa so nam učenci z instrumentalnimi točkami pričarali prijetno vzdušje in blažili napetost. Nastopili so: Erazem Jazbinšek s kitaro, Mark Turšič s harmoniko, Dora Smole z violončelom, Neža Kavčič s prečno flavto in Larisa Lara Govekar z violino.

V torek popoldne se je učilnica 3. a spremenila v pravljično sobo. Za učence prvih in drugih razredov je pravljico o Sapramiškini sreči pripovedovala učiteljica Sonja. Odprtih ust smo jo poslušali. Na koncu smo se ob suhem sadju, piškotih in čajčku veselili majhne srečice, ki si jo je skovala Sapramiška sama. Naučili smo se, da je vsak svoje sreče kovač.

Tudi učenci tretjih, četrtih in petih razredov smo imeli knjižno čajanko – ob knjižničarki Saši smo prisluhnili zgodbi o resničnem dogodku, ko je eden izmed najboljših violinistov na svetu eno uro igral na postaji podzemne železnice, oblečen kot poulični glasbenik. Mimo njega je šlo več kot tisoč ljudi in le sedem se jih je ustavilo in prisluhnilo za več kot eno minuto. Zgodba VIOLINIST govori o glasbi, umetnosti, o neizmerni lepoti, ki nas obdaja, če ji le odpremo oči, ušesa in srce.

Ob koncu našega druženja smo se tudi mi posladkali z dobrotami in se pogreli z okusnim čajem. Naučili smo se, da so drobni trenutki v življenju zelo pomembni. Dobro jih je znati prepoznati in uživati v njih.

V četrtek, 9. 2., smo si v času pouka lahko ogledali knjižne novosti, ki so bile razstavljene v 1. nadstropju naše šole. Uživali smo v zanimivi in pestri ponudbi slikanic, knjig za učence 2. in 3. triletja kot tudi strokovne poučne literature. Knjige smo lahko vzeli v roke in jih prelistali, lahko smo se tudi usedli na pručko ali stol in se tako knjigi še bolj posvetili.

Umetnosti, kulturi in na splošno vsemu lepemu je bil namenjen tudi četrtkov večer. Predstavili so se šolski pevski zbori, člani folklorne skupine so zaplesali ob ritmu ljudskega plesa, v Prešernov čas pa nas je ponesel Povodni mož z Uršiko zalo. Da pesem povezuje različne generacije, so dokazale tudi naše učiteljice, ki so na koncu zapele skupaj z učenci.

Vsem nastopajočim, njihovim mentoricam in zvestim poslušalcem iskrene čestitke ob uspešno izvedenem kulturnem tednu in zahvala, v želji, da še naprej vsi skupaj ohranjamo to tradicijo, ki nas povezuje in bogati.

Učenci in učitelji OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika

Povezave

www.osams.si/

Oglejte si tudi