Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Eko dan na "Slomšku"

V četrtek, 16. aprila 2015, smo na Osnovni šoli Antona Martina Slomška Vrhnika imeli eko dan. V okviru tega je potekalo dvajset raznovrstnih delavnic, vsak učenec pa si je s pomočjo spletne ankete izbral dve.

 

Delo po delavnicah je potekalo tako: v eni skupini so učenci morali z zavezanimi očmi ugotoviti, katero zelišče je v vrečkah, navezanih na vrvico. Uporabljali so lahko le tip in voh, preizkusili pa so se v vlogi slepih in njihovih vodnikov. Nekateri so urejali šolski vrt, drugi skalnjak, nekaj učencev pa je brusilo in barvalo klopce. Potrebno je bilo tudi obrezati živo mejo, pograbiti listje in odstraniti plevel ob igrišču. Da pa lahko naša športna vzgoja poteka nemoteno, so nekateri učenci uredili in presejali mivko za skok v daljino. Tretješolci so izdelali eko papir, starejši pa so mu dodali še svoj pečat tako, da so vanj vmešali semena - tak papir kasneje lahko posadimo v zemljo in iz njega zraste rastlina. Čeprav je bilo zelo vroče, smo želeli s solarnimi kuhalniki skuhati čaj ter kavo za učiteljice, vendar nam na žalost ni uspelo, saj sonce še ni imelo dovolj moči. Vsi učenci pa eko dneva niso preživeli na prostem, saj so si v okviru ene delavnice ogledali ekološki film Home, v drugi pa so se kritično pogovarjali o gensko spremenjenih organizmih.

 

Najpomembnejši dogodek dneva je bil gotovo ta, da smo z ravnateljico posadili drevo, pravi kostanj. S tem smo še povečali naš arboretum. Zdaj je okolica šole že pripravljena na – poletje.

 

Eko novinarka: Manca Patačko Koderman, 9. b

 

Več o eko dnevu si lahko pogledate na: https://youtu.be/g6CeRIdQBgs (Manca Patačko Koderman, Jurij Cankar, Oto Gvardjančič, 9. b)

Oglejte si tudi