Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.01.2017

jasno
Ponoči in zjutraj bo na vzhodu in jugu Slovenije še pretežno oblačno, drugod se bo delno zjasnilo. Predvsem v južni Sloveniji bo občasno še rahlo snežilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, v alpskih dolinah do -14, na Primorskem okoli 0 stopinj C.
-4°C | 0°C
petek, 20.01.2017
-8°C | -2°C
sobota, 21.01.2017
-8°C | 0°C
nedelja, 22.01.2017
-8°C | 1°C
ponedeljek, 23.01.2017
-6°C | 4°C
Opozorila
Sreda, 18.1.2017 ob 18h
Do jutri zjutraj bo na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost od 110 do 140 km/h. Jutri čez dan bo počasi slabela, a bodo do večera njeni najmočnejši sunki še lahko dosegli hitrost okoli 100 km/h.
-4°C
0°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

"Barjanci" zmoremo in znamo


TURIZEM, OSNOVNA ŠOLA

| |
15.04.2013      7:18
A A

"Barjanci" zmoremo in znamo



Deli:

15. marca 2013 smo se Lara, Meta, Tinkara in Tijan udeležili tekmovanja v kuharskih veščinah izvirnih lokalnih posebnostih »Domača kuhna pa to …« v Ljubljani, v restavraciji JB. Poimenovali smo se Barjanci in pripravili tri zanimive jedi: vrhniško ribjo obaro, slivove štruklje in tri različne namaze iz dimljene postrvi.

Za pomoč pri nabavi in pripravi glavne jedi smo poprosili tukajšnjega ribiča, g. Mileta Lilića, ki v vrhniški ribiški družini deluje že več kot 20 let in je imel že več kulinaričnih predstavitev ribjih jedi.

Za prilogo smo se odločili za znamenite vrhniške slivove oz. češpljeve štruklje, ki jih v svoji knjigi »Vrhnika skozi stoletja« omenja Vrhničan Jože Rode kot vrhniško specialiteto. Nismo pa mogli ugotoviti, ali se je Ivan Cankar najedel prav teh štrukljev tistega dne, ko jim je pogorela hiša.

Trije različni namazi – beli, rumeni, zeleni – so primerni za današnji čas, ko nimamo ravno veliko časa za kuhanje, radi pa kaj dobrega pojemo v prijetni družbi prijateljev. Dimljene postrvi nam je podaril g. Glavič z Vrhnike, ki nam je tudi razložil postopek dimljenja.

S seboj smo povabili našega harmonikarja Jošta, ki nas je s svojim igranjem veselo spodbujal, včasih kaj prišepnil in tekel vse do tržnice, da bi nam kupil deski, ki jih je naša nadvse skrbna učiteljica pozabila.

Ta petek je bil čudovit dan – uvrstili smo se v polfinale. Bili smo tako veseli, da smo pozabili odnesti jedi na uradno slikanje.

12. aprila 2013 smo ponovno spakirali ribe, zelenjavo, posodo, naši deski in se odpeljali proti Kopru, kjer smo kuhali v Studiu Gorenje Koper, v trgovskem centru Tuš. Našo Meto je zamenjala Veronika, ki je poskrbela, da se nismo izgubili v trgovskem centru. Naša učiteljica je bila bolj nervozna kot sicer, mi pa smo bili kar »skulirani«. Tudi Jošt je nekako bolj umirjeno igral. S kuhanjem smo končali predčasno in nestrpno pričakovali rezultate.

In petek je bil spet čudovit dan – uvrstili smo se v finale! V mesecu maju nas čaka še ena preizkušnja ...

Barjanci in mentorica iz Osnovne šole Antona Martina Slomška Vrhnika




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 444
Izšla: 19.12.2016
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Januar 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
19.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: ČREDA
21.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Pošast Moli
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Zapoj 3D
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: KITAJSKI ZID
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Skrita Lepota
27.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Dežela La La

Bodite prvi pri oddaji mnenja.