Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Mladi predstavili podjetniške ideje

Vrhnika, 13. maj – Osnovna šola Antona Martina Slomška Vrhnika je v svojo sredo povabila lokalne in druge podjetnike, katerim so učenci, ki so se v letošnjem letu ukvarjali s projektom »podjetništvo«, predstavilo svoje poslovne ideje.
Pet skupin učencev je predstavilo poslovno idejo, pri čemer so našteli prednosti in slabosti ideje, razdelitev funkcij v podjetju, nekateri so celo analizirali trg in postavili poskusno spletno stran ter predstavili finančni načrt. Kaj bi učenci ustanovili, če bi se danes odločali za podjetniško pot? Prva skupina bi imela otroško športno društvo, druga skupina »kosmatega prijatelja«, kot so poimenovali pasjo igračo in povodec. Tretja skupina bi upe položila v barjansko plovilo in unikatno čokolado, četrta v društvo, ki bi pripomoglo k medgeneracijskemu sožitju, peta pa bi se podala v oglaševalske in oblikovalske vode.

Gostje (Simon Hlebec – Vrtnarstvo Hlebec, Janez Kogovšek – Mizarstvo Kogovšek s.p., Adela Cankar – Območna obrtno-podjetniška zbornica Vrhnika, Aleksandra Ambrož – Unichem, Engelbert Zupanc – iTeh Lab d.o.o., Marko Lotrič – Lotrič Metrology, Tomaž Schwarzmann – Konstrukcije Schwarzmann in Tina Kociper –višja predavateljica za predmetno področje podjetništvo in management na Univerzi na Primorskem) so izrazili zadovoljstvo, da se je šola sploh lotila tovrstnega projekta in da so mladi tako samozavestno predstavili podjetniške ideje. Opozorili so še, da morajo kljub navdušenju vendarle ceniti tudi svoj vložek dela v podjetju in ga tudi primerno finančno ovrednotiti. Gostje so se strinjali, da so bile predstavljene poslovne ideje zanimive, Schwarzmann je oglaševalski skupini celo ponudil sodelovanje.

Ravnateljica Darja Guzelj je pojasnila, da so se odločili za tovrsten projekt zato, ker želijo biti šola za življenje. »Nekatere ideje so boljše, druge manj. Mladi se morajo naučiti inovativno razmišljati ter doumeti, da vsak padec še ne pomeni poraz. Potrebno je vstati in iti naprej. S tem se bodo veliko naučili in to jim bo zagotovo še koristilo v življenju.« Podobno je menil tudi župan Stojan Jakin, ki se je udeležil dogodka, in dodal, da mu je ljubo, da se mladi zanimajo za podjetništvo, ker je hrbtenica tako lokalne skupnosti kot države.

Sicer pa sama prireditev ni bila samo predstavitev podjetniških idej, marveč so lahko mladi od izkušenih podjetnikov izvedeli tudi kopico nasvetov in izkušenj. Mlade so opozorili, naj imajo dobre delovne navade in stremijo k inovativnost, pa uspeh ne bi smel izostati.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi