Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Odprte prijave za 6. izbor Mladi podjetnik leta

2. februar 2016 – Zavod mladi podjetnik s februarjem odpira prijave za šesti izbor Mladi podjetnik leta. Izbor je namenjen odkrivanju talentov med mladimi podjetniki in promociji podjetništva med podjetniki začetniki.
Prijave za izbor Mladi podjetnik leta, ki ga bo Zavod mladi podjetnik letos izvedel že šestič, so odprte. Mladi podjetniki se lahko na izbor prijavite vse do 31. maja do polnoči.

»Vsako leto se na izbor prijavijo boljši kandidati. Opažamo, da gre za močnejše ekipe, z več znanja in prihodki. Bistveno hitreje rastejo kot podjetja v prvih letih izbora. Woodway (ki ga vodita Anja in Alen Marić, lanskoletna zmagovalca) je na primer v letu 2015, v drugem letu poslovanja, ustvaril več kot pol milijona evrov prihodkov,« pravi Borut Borštnik iz Zavoda mladi podjetnik.

»Mladi podjetnik mora imeti predvsem zdravo kmečko pamet, obvladovati in razumeti samega sebe, sposobnost samorefleksije in stalnega učenja. Pomembno je poznavanje osnov poslovnega in komunikacijskega bontona, etičnost. Pogum, zmožnost razreševanja konfliktov, sposobnost sodelovanja z raznolikimi posamezniki, delo v timu,« je kompetence za uspešnega mladega podjetnika strnil Blaž Zupan, prav tako eden od članov komisije.

Opaža, da so mnogi v podjetništvu preveč naivni ter usmerjeni k napačnim ciljem. »Ne preizkušajo novega, drugačnega, ne spoštujejo potreb uporabnikov in razvijajo nezanimive rešitve. Preveč časa namenijo razvoju in premalo razumevanju uporabnikov, še posebej prodaji. Ne razumejo, da vrednost ustvarja prodajo,« dodaja soustanovitelj podjetja Optiprint. Zato poudarja nenehno učenje, razvoj tako v osebnostnem kot poslovnem smislu in sposobnost prestopiti lastne okvirje.

Zakaj naj se mladi podjetniki prijavijo?

»Prijavite se, da vidite, kje na podjetniški poti ste, kako vas sprejema okolica in predvsem zaradi medijske izpostavljenosti, ki je za mlado podjetje vedno dobrodošla,« pravi Alen Marić, ki je lanskoletni prejemnik naziva Mladi podjetnik leta. »Naziv nama je bil v veliko pomoč tudi pri iskanju novih poslovnih partnerjev. Ko sva povedala, kdo sva in da sva prejemnika naziva, so se lažje odločili za naju,« dodaja.

Izkoristila sta večino nagrad, ki sta jih prejela. »Nagrade so uporabne za vsakega podjetnika. Tako z vidika osebnostne kot tudi poslovne rasti. Redno se udeležujeva predavanj, ki so nama bili podarjeni v sklopu nagrad, veliko znanja nama dajo,« meni Marić. Tudi letos bodo nagrade bogate, nagradni sklad bo presegal 20 tisoč evrov.

Kdo se lahko prijavi?

Na izbor Mladi podjetnik leta se lahko prijavi podjetnik ali člani podjetniške ekipe, katerih starost ne sme presegati 33 let, morajo pa biti večinski, torej vsaj 51-odstotni lastniki podjetja. Podjetje, ki je lahko tudi franšiza slovenskega ali tujega podjetja, a mora poslovati kot samostojna pravna oseba, mora biti mlajše od petih let in starejše od dveh mesecev (ustanovljeno mora biti med 1. januarjem 2011 in 1. januarjem 2016).

Letošnjo komisijo izbora sestavljajo Lojze Bertoncelj (30Lean), Blaž Zupan (Optiprint), Sandi Boršo (SAOP), Gregor Sakovič (NLB), Alen Marić (Woodway) ter Borut Borštnik (Zavod mladi podjetnik). Zbrane prijave bodo pregledali in 6. junija izbrali deset polfinalistov, ki se jim bodo tri dni pozneje predstavili na javnih pitchih. Pet finalistov bo znanih 13. junija, zmagovalca pa bomo dobili 16. junija, in sicer v okviru celodnevnega dogodka Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Pretekli zmagovalci izbora Mladi podjetnik leta:

2011: Admir Latić (podjetje Endom)

2012: Maja Švener in Gregor Koprivnik (podjetje Ličila.si)

2013: Kristina Kočet Hudrap (podjetje Tiko Pro)

2014: Jana Fleišer (vrtec Dobra teta)

2015: Anja in Alen Marić (Woodway)


Več informacij o izboru: http://mladipodjetnik.si/mp-leta

 

Za dodatne informacije in vprašanja se obrnite na:

Borut Borštnik, Zavod mladi podjetnik

031 857 940 
borut.borstnik@mladipodjetnik.si
http://mladipodjetnik.si

 

-------

O Zavodu mladi podjetnik

Zavod mladi podjetnik je vstopna točka v svet podjetništva. Osrednja kanala delovanja sta portal mladipodjetnik.si in spremljajoči forum. Zavod organizira brezplačna podjetniška izobraževanja po celotni Sloveniji, podjetniško MP šolo, razvija pa tudi coworking. 

Oglejte si tudi