Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Vrhniški upokojenci na Krasu

Letošnjo pomlad nam že kar naprej načrte kroji  vreme, a tokrat smo imeli srečo, da so samo za tisti dan, ko smo načrtovali izlet, zadržali dežne kaplje nekje tam gori. Tudi če smo že v začetku aprila, narava tudi proti morju in Krasu ne kaže kakšne pomladne podobe. Ob prihodu v Kozino in dalje proti Krvavemu potoku  nas je že spremljalo sonce in zato je bil pogled na dolino Glinščice še toliko lepši. Čeprav je kanjon dolg le dobra dva kilometra in pol, je prava zakladnica zgodovinskih zanimivosti in naravnih lepot.


V Bazovici smo si ogledali sodoben didaktični center, kjer smo s pomočjo prikazov naravoslovnih vsebin in s sodobno tehnologijo lahko odkrivali kraško naravo, zgodovino in pomembne  okoljske tematike. Tu je v 19. stol. potekal velik projekt pogozdovanja krasa.


Naša ekskurzija je potekala v zaporedju nekakšne osmice in tako smo prišli do Divače in obnovljene Škrateljnove domačije, kjer smo si v enem delu ogledali stalno razstavo vse slovenske kinoteke, v drugem delu pa je razstava, posvečena samo igralki Iti Rini, ki je bila rojena v Divači z imenom Ida Kravanja.

Po sprejemu in ogledu vinske kleti v Sežani je bila prava priložnost za malo okrepčila ob bogati degustaciji, kajti brez pršuta in dobrega terana se ne doživi pravega Krasa; tako rečejo Kraševci.

Spet smo se preko Vrhovelj zapeljali nazaj v Italijo in si v vasi Repen ogledali staro kraško hišo, ki je dobro ohranjen primer značilne kraške ljudske arhitekture. Hiša z borjačem je občinska last in danes namenjena raznim prireditvam, prikazom ljudskih običajev, kmečkih ohceti do literarnih nastopov.


V kraju Briščki se je obdelave kraškega kamna lotil samouk Pavel Hrovatin, ki nam je z veseljem prikazal kaj ustvarja v svoji delavnici. Njegova kiparska dela izražajo morje severnega Jadrana in Kras, ustvarja pa tudi vodomete, mize, ure, vaze itd. in obilo drobnih predmetov.
Kot zadnja naša točka  za ogled je bilo Marijino svetišče na Monti Grisa. To je izjemna zgradba, ki s svojo grandioznostjo dominira nad Trstom in njegovim zalivom. Vredno ga je bilo obiskati že zaradi čudovite panorame na cel Tržaški zaliv.


Za zaključek nas je čakalo še pozno kosilo na vinogradniški kmetiji.
Izlet je bil zanimiv, poučen in v zadovoljstvo vseh izletniko, k čemur je pripomoglo tudi sončno vreme po mesecu oblačnih in deževnih dni.

Zapis: Ivanka Sluga
Foto: Fani Šurca in lokalni vodič Slavko Gerželj

Oglejte si tudi