Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Vandrovke prehodile pot od Smrečja Lavrovec in Goli vrh

V torek, 5. maja, (za marsikoga najlepši mesec v letu) smo se Vandrovke podale na pot, ki je bila predhodno načrtovana  pod strokovnim vodstvom našega vodnika Milana. Štiriintrideset Vandrovk in dva Vandrovčka smo naročili lepo vreme in pot se je začela ob 9.00 izpred gostilne v  Smrečju.

 

Kavica, ki smo si jo privoščili v gostilni, nam je dala moč in zagon za hojo. Začeli smo se rahlo vzpenjati po gozdni poti, ki je bila mehka in ne naporna. Narava v tem letnem času je čudovita, tako da ima popotnik kaj videti. Oči se spočijejo ob lepi zeleni barvi, pljuča se naužijejo kisika, ki ga ponuja hribovska klima.

 

Ob prijetnem kramljanju med hojo in poslušanju našega vodnika Milana, smo kar hitro prišli na Lavrovec  (890 m). To je lahka označena pot, ki nam ni delala težav. Pogled na vse strani neba je bil čudovit ; vidijo se okoliški hribi, cerkvice, hiše in kmetije.

 

Pot nas je vodila proti Golemu vrhu in Milan nam je veliko zanimivosti povedal o Rupnikovi liniji, ki se nahaja v teh krajih. Rupnikova linija je sistem utrdb, ki jo je začela graditi Kraljevina Jugoslavije na ozemlju zahodne Slovenije tik ob rapalski meji pred drugo svetovno vojno pred morebitnim italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku.

Tri največje podzemne utrdbe, ki so tudi najbolje ohranjene v celotni liniji, so na Golem  vrhu. V letih 1940-1941 je utrdbe na zahodni liniji gradilo 60.000 ljudi, vojakov in civilnega prebivalstva. Zaključek gradbenih del so načrtovali v  letu 1947, vendar je začetek druge svetovne vojne dela prekinil. Obrambna linija ni nikoli služila svojemu namenu.

 

Ob poti so nas spremljale manjše utrdbe, ki jih čas  že razjeda. Največ utrdb je videti od Blegoša do Golega vrha v Poljanski dolini. Največja je na Golem vrhu, ki sega 25 m globoko. Glavna galerija je dolga 200 m, ob njej pa je razvejan sistem manjših galerij in dvoran. Če si želite to ogledati, se lahko najavite pri vodiču domačinu in z veseljem vas popelje v čas zgodovine.

 

Naša pot se je začela počasi krajšati, začeli smo se spuščati proti Smrečju. Prehodili smo približno 8 km, rahlo utrujeni in polni novih informacij o teh lepih krajih. V gostišču »Kasarna« v Smrečju nas je čakala enolončnica in osvežilna pijača.

 

Spet smo se imeli lepo. Dan, ki ga ne bomo pozabili, fotografije pa nas bodo spominjale na nova doživetja v prelepi naravi. V imenu Vandrovk se zahvaljujem vodniku Milanu in DU Vrhnika, ki nam je omogočilo ta lepi izlet. HVALA !!

 

Zapisala in foto: Šurca Fani

Oglejte si tudi