Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Razstava ročnih del v Društvu upokojencev Vrhnika

14. aprila 2014 je bilo v društvenih prostorih odprtje razstave ročnih del. V okviru komisije za kulturo sta  od oktobra do aprila delovali dve delavnici, kjer so izdelovali idrijske čipke, pletene in kvačkane izdelke ter vizitke, knjižna kazala, krasili sveče, vaze in druge dekorativne predmete. 

Vesele  smo bile, ker smo s prikazom našega dela privabile veliko število ljubiteljev ročnih spretnosti.

Uvodoma je predsednica društva, Elica Brelih, izrazila zadovoljstvo, da se je med članicami porodila ideja o delavnici ročnih del, kjer bi  predznanje ročnih spretnosti nadgrajevale in bogatile našo kulturno dediščino z dodatki ustvarjalnosti za končno uporabnost izdelkov v modernejši preobleki. 

Čestitala je vsem udeleženkam delavnice, posebno Mileni in Ivici, ki sta delavnici vodili. Izrazila je željo, da bi z delom nadaljevale in prenašale svoje znanje tudi na mlajše. 

Zgodovino klekljanja je izčrpno predstavila vodja čipkaric, Ivica Česnik in poudarila, da vsaka čipka nosi v sebi dušo in sporočilo. Zato je prav, da se čari in lepota te tradicije prenašajo naprej. Ivica je pohvalila svoje  klekljarice, ki so bile vztrajne, vedoželjne in potrpežljive. Predstavile so  tudi pesem učiteljice klekljanja, Julke Fortuna. Delavnica  ročnih del  deluje  že tri leta in jo obiskuje 15 članic. Vse so zapele pesem Le predi, dekle, predi. Na harmoniki jih je spremljal Smiljan Ogorelec.   Nato so  udeleženke  delo in sebe predstavile s šaljivimi verzi.

 

Smo vestno na srečanja hodile,

nikdar v bife zavile,

raje smo se malce pošalile.

Če koga ročno delo zlo zanima,

začnemo spet, ko bliža se nam zima….

 

Po končanem programu se je Milena zahvalila obiskovalcem  za prisotnost, odprla razstavo in vse povabila , da si natančneje ogledajo razstavljene  izdelke.

 

Zapis: Milena Brenčič, Stanka Grbec

Foto: Leon Novak

Oglejte si tudi