Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Rože z naših poti

Galerija Cankarjevega doma je 10. februarja zopet dobesedno zacvetela s prelepimi fotografijami razcvetenih rož. Na ogled so bile postavljene fotografije »Rože z naših poti«, avtorice in mojstrice Sonje Zalar Bizjak. Razstavljene fotografije so plod pohodov s skupinami članov vrhniškega društva upokojencev, saj je tudi planinska vodnica (od tod tudi naslov »Rože z naših poti«). Otvoritev razstave si je prišlo ogledati veliko ljudi, predvsem pa njeni sopotniki, vrhniški upokojenci ter tudi vrhniški planinci. O avtorici razstave je spregovorila še ena aktivna popotnica Marta Rijavec, hkrati pa je poskrbela tudi za kulturni program s Smiljanom Ogorevcem. Predstavila sta delo ameriškega mladinskega pesnika, pisatelja in glasbenika Shela Silversteina »Drevo in srce«.

Umetnostna zgodovinarka Damjana Bergant je o razstavi med drugim napisala:

»Ne pozna vsak značilnosti rastlin in drobnih živali, ki se nahajajo na bližnjem travniku ali gozdu. To je Sonjina prednost, saj kot profesorica biologije natančno pozna svoje objekte in tako z likovnimi elementi poudari njihove značilnosti. Za njene fotografije so značilne jasne in prečiščene kompozicije, grajene s pomočjo detajlov in vzorcev na objektu fotografiranja. Ne poudarja toliko vsebine, ampak način, kako je cvetlica predstavljena. Pri fotografiranju ne uporablja umetne svetlobe, temveč raje gradi z odtenki in kontrasti v samih trenutkih fotografiranja.« Iz nagovora Marte Rijavec pa smo o mojstrici fotografiranja vedeli marsikaj novega, med ostalim tudi: »Njena največja strast je bila in je - fotografija, s katero se je začela ukvarjati že v šestdesetih letih. Navdušenje nad lepotami narave in čutenje življenja v njej je postalo tako intenzivno, da se je hitro znašla v družbi uspešnih in priznanih slovenskih fotografov in se z njimi povezovala in delovala v Foto kino klubu Planinske zveze Slovenije, v Fotogrupi ŠOLT in v Fotoklubu Diana. Posvetila se je reportažnim foto - zapisom, to je zvrsti naravoslovne fotografije v najširšem pomenu besede. Status Kandidat za mojstra fotografije je pridobila 9. septembra 1998.

Bibliografija objav njenih fotografij v časopisih, zbornikih, revijah, številnih tematskih revijah, knjigah, monografijah ter bibliografija sodelovanja na razstavah po Sloveniji in po Jugoslaviji sta zelo obsežna in navajata 180 fotografskih razstav in 30 diplom in nagrad. Na štirih razstavah se je predstavila samostojno, zadnjič v čitalnici Cankarjeve knjižnice na Vrhniki leta in ob 10-letnici popotne skupine Zimzeleni v CD, obakrat leta 2014…

V zadnjih desetih letih so bila v ospredju njenega delovanja tudi potovanja in priprava potopisnih predavanj za javnost, ki jih je predstavila na Vrhniki in drugih krajih, sodelovanje pri pripravi letnih programov pohodov, planinarjenja, ki obsega ogledne ture in nato redno vodenje pohodnih skupin v okviru DU Vrhnika, pa uredniško delo izbora fotografij vodenega pohoda za objavo na spletni strani Planinskega društva in DU Vrhnika.«

Ob koncu moram dodati, da je otvoritev razstave resnično razcvetela vse prisotne, ki so si z navdušenjem in zanimanjem ogledali fotografske mojstrovine, saj so zacvetele tudi razstavljene fotografije planiškega in gozdno - travniškega cvetja. Fotografije pa si je moč ogledati do 20. marca 2016.

 

Besedilo in foto: Simon Seljak

Oglejte si tudi