Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
10°C
5°C
Oceni objavo

Čistilna naprava na Planini od včeraj že deluje

V zadnjih dneh so bila izvedena še zaključna vodoinstalaterska dela v zavetišču in vsi odtoki (kuhinja in WC) so priključeni na kompaktno biološko čistilno napravo, ki spada v skupino samodejnih čistilnih naprav, ki uporabljajo biološko filtriranje.

Sestavljena je iz dveh ločenih vkopanih tankov iz HDPE plastike, ki sta povezana z več cevmi. Odplake vtekajo najprej v prvi tank, kjer se iz njih izločajo trdni delci, olja, masti. Pri tem se začne prva stopnja biološkega čiščenja, nato pa se delno očiščene odplake po cevi pretočijo v drugi tank, v katerem se nahaja biofilter. Pretok deluje samodejno, saj je cev položena z rahlim padcem. V drugi enoti se nahaja material, ki ga proizvajalec obdela z encimi. Ti pospešujejo rast čistilnih bakterij, ki predelajo organske delce in vodo očistijo v postopku, ki je kombinacija aerobično/ anoksične biološke razgradnje in čiščenja. Poleg tega je tema dvema deloma čistilne naprave dodan še ponikalni sistem (glej sliko v priponki).

Biočistilna naprava vodo očisti samodejno in ne potrebuje elektrike.


Naprava nima nobenih gibljivih delov, za popolno aktiviranje po prvem zagonu potrebuje 24 ur, čistilna sposobnost pa se ne zmanjša kljub dolgim obdobjem brez dotoka odplak. Stroški delovanja in vzdrževanja so zelo nizki, zanesljivost delovanja pa visoka. Naprava deluje neslišno in izpolnjuje zahteve standardov s tega področja.

Uporabljajo se za biološko aerobno čiščenje odpadnih vod (sistem s pritrjeno biomaso). Odlična izbira tudi za objekte kjer ni možen priklop na elektriko. Zelo dobro deluje tudi tam, kjer so objekti samo občasno naseljeni. Sistem čiščenja temelji na principu kombinacije predrezervoarja in biološke stopnje čiščenja v bio-reaktorju. Čistilna naprava združuje vrhunsko in preizkušeno tehnologijo RBC (Rotating Biological Contractors). V prvi stopnji se odpadna voda skozi postopek sedimentacije očisti trdnih-netekočih snovi. Po tej fazi odpadna voda po naravni poti (gravitacijsko) potuje v biološko stopnjo (bio-reaktor). Tu pa se odpadna voda čisti preko posebnih medijev, ki so vgrajeni v reaktor. Pri procesu čiščenja se seveda uporablja tudi zrak, ki se ga dovaja preko cevnega sistema. Za dovod zraka ni potreben kompresor, zato tudi ni potreben priklop na električno energijo. Prezračevanje se opravlja po sistemu naravnega vleka. Čistilna naprava deluje sama. Vzdrževanja skoraj ni. Posledično to pomeni izredno nizke stroške obratovanja ob izredno visoki stopnji očiščenosti vode ( do 99% ).

Praznjenje prvega prekata približno na 24-36 mesecev. Velikost predrezervoarja je 2000 litrov.

 Čistilna naprav je bila testirana na nemškem institutu PIA Achen in ima vso potrebno dokumentacijo, ki jo zahteva evropska ter slovenska zakonodaja.

 Kmalu vas bomo seznanili z novo investicijo na zavetišču na Planini, ki je v teku.

 Ne planinci PD Vrhnika ne spimo!

Besedilo: Milan Jerman

Fotografije: Iz dobaviteljeve ponudbe

Oglejte si tudi