Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Popoldanski, vikend in počitniški delovno-igralni tabor za mlade na Vrhniki

S 1. aprilom 2016 se na Sv. Trojici na Vrhniki (od 13h naprej, ob 17h izbor delovne skupine) pričnejo Hostine delavnice za mlade od 6 leta naprej.

Namen delavnic je nuditi mladim možnost ureditve 'svojega kotička', kjer se lahko svobodno izražajo v idejah in njihovi izvedbi. Osnovne smernice Hoste so pustiti otroku, da je otrok. Mu dovoliti svobodo izražanja in ga ne omejevati z znanjem in izkušnjami odraslih. Vloga odraslega je varuh, skrbnik in koordinator.

 

Obseg znanj, ki jih otrok z delom pridobi obsegajo vse naravne pristope k urejanju okolice, vrta, ognjišč, kurišč, ribnikov, enostavnih skritih kotičkov, hišk na drevesih in lesenih igral. Otroci bodo sami zasnovali in posadili vrt ter ga negovali čez celo poletje in si sami pridelali prve jagode in paradižnike. Prav tako bodo otroci samo uredili ostale dele bodočega arboretuma, ki bo 'ponegovan' do zadnjega kotička. Iz zaraščene travno grmovne parcele bodo naredili cvetoč, brsteč, dišeč in lepo urejen kotiček, kjer se bodo dobro počutili in kjer bo cela vrsta njihovih kotičkov za igro in klepet.

 

Tiha znanja

Namen je otroku dati svobodo pri razmišljanju in ustvarjalnosti. Zato bodo na taboru prisotni le varuhi in skrbniki, ki se ne bodo vpletali v urejanje parcele, razen v primeru varovanja otrok. Zaradi sproščene klime, miru v okrilju gozda in dotikanja z naravo se na povsem nevsiljiv način otrok naleze utripa, ki ga obdaja. Otroci bodo morali sodelovati, se podpirati, si dovoljevati svobodo in se ne vpletati v delo drugega, se ne tožariti in predvsem bedeti nad samim sabo in nad svojim delovanjem. Delati na svojem in zase, v miru in brez usmeritve kako in kaj ter brez vmešavanja drugih, omogoča otroku popolno samouresničitev.

 

Kamor starši radi dajo otroka

Hosta želi postati kraj, kamor otrok po šoli lahko svobodno pride in ostane tam, dokler želi ali dokler lahko, starši pa vedo, da bo tam varen in obdan z negovalno klimo ter zdravimi delovnimi in vedenjskimi navadami. Tabor bo odprt tudi ob sobotah cel dan, med prazniki pa ves čas. Otroka lahko pustite v Hosti tudi, če greste nakupovat ali imate kak drug opravek, ki traja le uro ali dve. Ker je v bližini središča Vrhnike, lahko otroci sami pridejo tja iz vseh treh osnovnih šol v 5 minutah. Na lokaciji je tudi s travo porasel bunker, ki ga bodo otroci uredili, prepleskali in porisali, kadar bo slabo vreme za delo zunaj.

 

Podpora odraslih in vabilo

K sodelovanju vabljeni vsi samostojni podjetniki iz ustreznega foha, umetniki ustvarjalci in vsi tisti, ki se prepoznate v tem in lahko s svojim znanjem pripomorete k ustvarjanju njihovega kotička na tak način, da pomagate pri delu na sami lokaciji. Vabljeni tudi vsi tisti, ki bi lahko z lesom, barvami, orodjem, sadikami, semeni, gnojili in drugim materialom pomagali pri njihovem začetku.

 

Priključitev Hosti

V petek 1. aprila bo izbor prve delovne skupine. Če ta dan ne utegneš, bi pa rad sodeloval, se ji lahko pridružiš kasneje in začneš z delom takrat. Prijavi se na telefon 031 481 014 Marjeti. Po telefonu izveš kaj še potrebuješ s seboj in kje točno to je (čisto blizu cerkve). Razen na otvoritvi bo za Hosto potrebna minimalna članarina (dnevna ali mesečna), ki jo bomo porabili za plačilo varuhov-skrbnikov-mojstrov in za nakup materiala za ureditev Hoste. Vsi mladi po duhu, vsi ustvarjalci... vsi, ki si želite imeti svoj vrtiček in svojo cvetlično gred... vsi, ki radi malicate jedi iz žara in posedate okoli ognja... vsi, ki radi prepevate in si pripovedujete zgodbe... in vsi potrebni oddiha in miru prisrčno vabljeni.

 

Oglejte si tudi