Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

»Z sedanje stanje smo vsi odgovorni, a ne enako«

Vrhnika, 25. junij – V Parku samostojnosti je potekala proslava ob dnevu državnosti, na katerem je bil slavnostni govornik častni občan dr. Boštjan Žekš. Med drugim je dejal, da smo za sedanje stanje v državi odgovorni vsi, a ne enako. Kljub pesimizmu nekaterih, pa so po njegovem na obzorju boljši časi.
Dr. Žekš je dejal, da je pesimizem številnih do neke mere upravičen, kajti mnogi so razočarani, da nam v nasprotju z velikimi pričakovanji ob osamosvojitvi ni uspelo. Delno je to krivda gospodarske krize v Evropi, delno pa smo si krivi tudi sami. Kot je dejal, smo za stanje odgovorni vsi, vendar ne enako. »Toda obup ni rešitev,« je menil. Po njegovem je potrebno ugotoviti, kaj je šlo v tem času narobe in to v duhu medsebojnega konsenza popraviti. Dr. Žekš optimistično meni, da se pomembne spremembe že dogajajo, čeprav se na zunaj še ne vidijo, njihove posledice pa se bodo videle šele čez čas.

Govornik je bil tudi župan Stojan Jakin, ki je dejal, da je Vrhnika ena redkih slovenskih občin, kjer ni koalicije in opozicije, pač pa se za razliko od državne politike, vsi pomembni odloki sprejemajo s konsenzom vseh. »Ravno to pa smo si ob osamosvajanju tudi želeli,« je zaključil svoj govor.

Proslava se je začela s simbolnim veteranskim dejanjem, na prizorišču so bili prisotni tudi prapori nekaterih vrhniških združenj, duhovni pomočnik Janez Novak pa je izvedel še blagoslov domovine. Kulturni program so oblikovali Oktet Raskovec, Aljaž Nagode na harmoniki, Pihalni orkester Vrhnika, prireditev je povezovala Mirjam Suhadolnik.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi