Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Povezava do Žirov boljša

Smrečje, 22. oktober – Pravzaprav Smrečje ta dan ni obeleževalo samo uradnega odprtja prenovljenega cestnega odseka, marveč tudi končanje obnovitvenih del na Rusovi kapelici in odprtje nove romarske poti.
Občina je letos poleti (od junija do avgusta) obnavljala 335 metrovcestnega odseka mimo smreške cerkve do občinske meje na vrhu hriba. Čeprav je šlo za krajši odsek, je bil tehnično zahteven, kajti tako pod cesto kot nad njo je bilo na nekaterih mestih potrebno zgraditi kamnite zložbe, temu primerno pa je stala tudi investicija: 262 tisoč evrov. V opravičilo visokemu znesku morda še podatek, da je cesta široka 6,5 metrov. Kot je na odprtju dejala predsednica Krajevne skupnosti Podlipa – Smrečje Katarina Železnik Logar, so nove pridobitve veseli, kajti prejšnja asfaltna prevleka je bila ena sama krpa pri krpi. Po spominu starejših, naj bi zgradili cesto pred prvo svetovno vojno, danes pa predstavlja najkrajšo prometno žilo iz Vrhnike do Žirov. Ker je posledično zanimiva za težki gospodarski transport, so na občini pred časom sprejeli odlok, po katerem je promet težkih tovornih vozil od Podčela do Smrečja prepovedan – razen za lokalni promet. Železnik Logarjeva se je zato zahvalila županu, da je občinski svet prisluhnil njihovi pobudi in pripomogel k temu, da so bivalne razmere ob cesti ugodnejše. Tudi župan Stojan Jakin je izrazil zadovoljstvo nad novo pridobitvijo, a je dejal, da bo dokončno zadovoljen šele takrat, ko bo prenovljena tudi cesta po Razorski dolini do Podlipe. Po njegovem je to nuja, tako kot tudi kolesarska steza, ki bi jo morali v naslednji fazi zgraditi ob prenovljeni cesti po podlipski dolini.
Sicer pa onkraj občinske meje obnavlja cesto Smrečje – Žiri tudi logaška občina, ki naj bi jo po naših podatkih zaključila še v letošnjem letu.

Drug vrhunec tega dne je bil blagoslov (opravil šentjoški župnik Andrej Sever) prenovljene Rusove kapele pri Kasarni. Prvotni namen je bil, da bi jo prestavili h cerkvi, da bi bila bolj vidna (trenutno se nahaja pod cesto), a ideja ni bila všeč zavodu za spomeniško varstvo. Tako so jo krajani ob strokovni pomoči spomeniškega varstva prenovili. Nanjo s ceste opozarja obvestilna tabla z emblemom blagajane in pohodne palice, ki jih je po podlipsko-smreškem koncu sedaj kar nekaj. Opozarjajo na pomembnejše točke na novi krožni romarski poti od Smrečja do Podlipe in nazaj. Na prijetnih in razglednih točkah krožne poti so postavili še klopi, tako da je nekajurni pohod prijetno doživetje.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi