Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Otvoritev centralne čistilne naprave Vrhnika

V torek, 8. 9. 2015, smo na Tojnicah predali namenu centralno čistilno napravo Vrhnika (CČN Vrhnika). Slavnostna govornika sta bila Stojan Jakin, župan Občine Vrhnika, in mag. Brigita Šen Kreže, direktorica Javnega podjetja komunalnega podjetja Vrhnika, d.o.o., ki čistilno napravo upravlja. V popoldanskem delu je bil za občane organiziran dan odprtih vrat, med katerim so se lahko seznanili s tehnologijo čiščenja odpadne vode.
Prvi zametki gradnje segajo že v leto 1973, ko je bila z dokumentom, imenovanim »Generalna rešitev kanalizacije Vrhnike in okolice«, določena lokacija CČN Vrhnika na Tojnicah. Na koncu 80. let se je začela gradnja I. faze čistilne naprave; takrat je bil zgrajen njen primarni del: črpališče z avtomatskimi grabljami, peskolovom in maščobnikom. Tako zasnovana I. faza je začela obratovati v začetku 90. let in deluje še danes. Gradnja II. faze CČN Vrhnika z biološkim delom, sprejemom grezničnih gošč in upravno stavbo je potekala od junija 2013 do konca junija 2015 v okviru projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice – 1. sklop – gradnja čistilne naprave v Občini Vrhnika«, ki ga je delno financirala Evropska unija. V okviru gradnje je bil obnovljen tudi obstoječi del čistilne naprave iz I. faze.

Gradnjo je skupaj s partnerjem Hidroinženiring, d.o.o., izvajalo podjetje Gorenje Projekt, d.o.o. Skupna pogodbena vrednost projekta znaša 5.918.035,25 € (brez DDV). Zmogljivost naprave je 15.500 PE, s projektiranim pretokom 508 m3/h. Poskusno obratovanje je potekalo od oktobra 2014 do junija 2015, ko so bile uspešno opravljene in zaključene prve meritve, ki ustrezajo zakonsko določenim mejnim vrednostim za terciarno čiščenje. CČN trenutno še ne obratuje s polno obremenitvijo, saj se na območju Gabrč, Notranjske ceste, Verda, Mirk in Stare Vrhnike, kjer so hkrati gradili še kanalizacijo, priključki še gradijo. Polno obremenitev bo CČN Vrhnika dosegla, ko bo zgrajena kanalizacija še v naseljih Blatna Brezovica, Bevke, Sinja Gorica in Drenov Grič.

 

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o.

Oglejte si tudi