Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Opremljanje občine Vrhnika z Avtomatskimi eksternimi defibrilatorji

Civilna zaščita Občine Vrhnika je s preventivnim, načrtnim in postopnim opremljanjem občine Vrhnika z Avtomatskimi eksternimi defibrilatorji (AED) pričela že v letu 2013. Prvotni cilj je opremiti z AED-ji oddaljena naselja v občini in s tem skrajšati čas nudenja temeljnih postopkov oživljanja v primeru srčnega zastoja do prihoda reševalcev oziroma enote Nujne medicinske pomoči (NMP) pri ZD Vrhnika.

Od leta 2013 smo v občini namestili osem AED in pokrili območja: Pokojšče, Padež, Zavrh, Bevke, Drenov-Grič, Podlipa-Smrečje, Star maln, Planina nad Vrhniko, center Vrhnike in Zaplano. V letošnjem letu nameravamo pokriti še območje Ligojne, Blatne Brezovice, drugi del centra Vrhnike in drugi del Zaplane ter AED-je nameščene v PGD Zaplana, Bevke in Podlipa-Smrečje premestiti na zunanjo stran objekta, da bodo javno dostopni.

Vsi navedeni AED-ji so vneseni tudi v mrežo o ozaveščanju javnosti o AED-jih, ki jo vodijo študenti Medicinske fakultete v Ljubljani. Ogledate si jih lahko na povezavi: www.aed-baza.si.

Zaradi bojazni vandalizma in zaradi usposobljenosti gasilcev ter njihovega delovanja in pomena v vaseh, smo v preteklosti (pred letom 2014) AED-je nameščali znotraj gasilskih domov. Krajani so o namestitvi AED-jev in njihovih dostopnosti seznanjeni s strani domačih PGD-jev in predstavnikov krajevnih skupnostih (KS). Kljub vsemu, pa je potrebno ob zastoju srca takoj poklicati na številko 112.

 

Opremljanje z defibrilatorji poteka postopoma zaradi omejenih finančnih sredstev in v skladu s sprejetim Programom varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in požarnega varstva za obdobje 2011 – 2015 in 2016 - 2020. Na področju zaščite, reševanja in pomoči se trudimo vzpodbujati prostovoljce, jih usposabljati ter zagotavljati njihovo opremljenost in vzdrževanje opreme na različnih področjih in s tem zagotavljati sistem zaščite, reševanja in pomoči (ZRP) v občini Vrhnika (gasilstvo, javni zavodi, skavti, taborniki, planinci, RK, Karitas in ostala društva).

 

V prihodnje se bodo po posameznih KS v občini Vrhnika, v sodelovanju s KS, lokalnimi gasilskimi društvi, OZ Rdečega križa Vrhnika in ZD Vrhnika, izvajale javne delavnice za občane s področja temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo AED-ja, katerih koordinator bo CZ Občine Vrhnika.Termini in lokacije o izvajanju izobraževanj s področja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED bodo objavljeni na spletni strani Občine Vrhnika.  Obveščanje krajanov bo potekalo tudi preko KS in lokalnih PGD-jev.

  

CZ Občine Vrhnika

Oglejte si tudi