Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Na ogled originalno 5200 let staro kolo z osjo

Vrhnika, 28. november – Dobrih pet tisoč let staro kolo, se je vrnilo tako rekoč tja, kjer je nekoč že bilo – na Vrhniko. Verjetno ni potrebno posebej predstavljati dejstev, da je bilo najdeno pred leti na Starih Gmajnah v Verdu in da velja za najstarejše leseno kolo z osjo na svetu. Original je bil že predstavljen v prestolnici, v »rodno mesto« pa ga je pot zanesla šele tokrat. Mogoče pozno, a dejstvo je, da ustreznih pogojev za njegovo predstavitev ni bilo. Je bila pa zato na ogled večkrat njegova replika v Cankarjevi knjižnici, z novim »muzejem« pa je ta postavljena tudi v njem.
Uvod v odprtje začasne razstave v Kulturnem centru je z glasbeno-vizualno predstavo ustvaril Lado Jakša, o kolesu pa sta spregovorila tudi župan Stojan Jakin in predsednik KS Verd Tomaž Gorišek.
Originalno leseno kolo s pripadajočo osjo je razstavljeno v posebni komori, ki skrbi, da ima arheološka najdba optimalne pogoje. Irena Šinkovec, avtorica razstave in kustosinja za prazgodovino iz MGML, je zbranim predstavila, kako so kolo odkrili in skozi katere procese konzervacije je šlo. Izpostavila je pomembnost te najdbe iz leta 2002, ki velja za izjemen arheološki dragulj – ne samo zaradi svoje starosti, ki znaša kar 5.200 let, pač pa tudi zaradi tehnološke dovršenosti in ohranjenosti.
V okviru stalne razstave Moja Ljubljanica si ga lahko ogledate vse do 26. februarja 2017. (GT, foto: Leon Novak)

Oglejte si tudi