Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Ivan Malavašič postal častni občan

Vrhnika, 10. maj – Občina Vrhnika je na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku podelila občinska priznanja. Najvišje, naziv »častni občan«, je prejel Ivan Malavašič, pesnik, pisatelj in slikar iz Podlipe.
Pomlad je na vrhniškem koncu polna lokalnih praznikov in spominov, je v svojem govoru ugotavljal župan Stojan Jakin, katerih najpoglavitnejši je 10. maj – rojstni dan Ivana Cankarja. Označil ga je za velikega domoljuba, tistega ki je ponesel ime Vrhnike po svetu. »Tudi današnji nagrajenci so nesebično prispevali k boljšemu stanju v lokalni skupnosti. Zato si v bodoče želim, da Vrhnika ne bi bila znana samo po propadlih tovarnah in po ločevanju smeti, ampak tudi po vrhunskih dosežkih. Verjemite, tega smo sposobni!«
Najvišje priznanje, naziv »častni občan«, je na predlog KS Podlipa – Smrečje župan podelil Ivanu Malavašiču, vseslovensko znanemu pisatelju, slikarju in pesniku iz Podlipe. Zlato plaketo je na predlog Desus Vrhnika in lokalne športne zveze prejel Leon Marjan Možina, srebrno pa na predlog občinskega odbora LDS Richard Beuermann. Srebrno sta prejela še Pihalni orkester Vrhnika (na predlog Zveze kulturnih organizacij Vrhnika) in Mirjam Suhadolnik (predlog Janeza Garafolja).

Poleg teh priznanj je župan podelil še več posebnih priznanj, tako imenovanih »županovih priznanj«. Prejela ga je Vesna Homar iz ZD Vrhnika, ki je v času begunske krize s svojo ekipo skrbela za zdravstveno oskrbo beguncev v vrhniškem nastanitvenem centru. Županovo priznanje je prejelo tudi vrhniško društvo gojiteljev malih pasemskih živali, ki letos obeležuje osemdeset let. To isto priznanje pa je pred dnevi, na proslavi v spomin na osvoboditev Vrhnike, prejel tudi mešani partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta.
Kulturni program so oblikovali Pihalni orkester Vrhnika, Mirjam Suhadolnik, Matjaž Žirovnik in Matko Zdešar. Slovesen pečat prireditvi so dal tudi zbor praporov občinskih društev. Prireditev je vodila Sanja Rejc.

 

Ta večer je v avli Cankarjevega doma odprla svoja vrata tudi gostujoča razstava Narod si bo pisal sodbo sam. Gre za citat iz Cankarjeve drame Hlapci, napisan leta 1943 na obok nad odrom kočevske kulturne dvorane. Napis, ki je danes spomeniško zaščiten, povzroča različne odzive. Razstavo, katere avtorica je Lela B. Njatin,  je predstavila kustosinja kočevskega muzeja Vesna Jerbič Perko, zbrane v dvorani pa je pozdravil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič.

 

Gašper Tominc, foto: GT


Častni občan Ivan Malavašič – Napisal je okoli 120 romanov in povesti, okoli 130 črtic in 1800 pesmi. Širšemu krogu ljudi je znan kot duhovit pisatelj, pisec pesmi ansamblom, avtor priročnika o pritrkovanju ter slikar domačih vedut. Njegova ljubezen so tudi cerkvene orgle in pevski zbori. Kljub visoki starosti (letnik 1927) še vedno izžareva vero v lepši jutri in ljubezen do slovenske besede.

 

Leon Marjan Možina, zlata plaketa – Najprej se je kalil v svetu krajevne skupnosti na Stari Vrhniki , leta 2006 je bil prvič izvoljen v občinski svet kjer je še danes (tretji mandat). V tem času je med drugim opravljal funkcijo podžupana, vodil odbore in svete zavodov. Velik del življenja je zapisal tudi športu: osemnajsto leto je predsednik vrhniškega smučarskega društva, aktiven je bil v sedanji Športni zvezi in njeni predhodnici. Za delo na športnem področju je 2001 prejel diplomo Mednarodnega olimpijskega komiteja.


Richard Beuermann, srebrna plaketa – V družbeno in politično življenje Vrhnike je vpet že štiri desetletja. Začel je kot vodja občinske mladinske organizacije, dosegel vrhunec z izvolitvijo v državni zbor, od leta 1994 do 2014 je bil tudi občinski svetnik. Dolgo časa je vodil občinski odbor za ekologijo in infrastrukturo, predsedoval je športni zvezi in komisiji za izdajanje Našega časopisa. Je tudi ustanovni član Lions kluba Vrhnika Notranjska.


Pihalni orkester Vrhnika, srebrna plaketa – Ustanovljen je bilo leta 1925, lani je visoki okrogli jubilej obeležil z velikim koncertom in izdajo kronike. Občani orkester poznajo po vsakoletnih samostojnih koncertih, večkrat je tudi gost občinskih in drugih prireditev. Pot jih je zanesla tudi v Italijo, Švico in na Hrvaško. Kljub dolgoletnemu stažu orkestra, njegovo poslanstvo ostaja nespremenjeno: ohranjanje tradicije, glasbeno izpopolnjevanje, širjenje dobre glasbe in druženje.


Mirjam Suhadolnik, srebrna plaketa – Nastopa in aktivno deluje že tri desetletja. Sprva je bila dejavna kot članica ljubiteljskega gledališča in vodja lutkovne skupine. Organizatorske sposobnosti je z organizacijo številnih prireditev dokazala v občinskem sindikalnem svetu, kjer je bila zaposlena. Ker ji nastopanje na odrskih deskah ni bilo tuje, je v zadnjih dveh desetletjih postala povezovalka številnih prireditev. Od leta 2008 opravlja funkcijo predsednice Turističnega društva Blagajana. Bila je pobudnica številnih turističnih projektov – tudi prireditev, od katerih so nekatere postale tradicionalne.

 

Oglejte si tudi