Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

PGD Stara Vrhnika v boj z ujmami tudi s čolnom

Stara Vrhnika, 30. oktober – Spremembe vremenski razmer terjajo prilagajanje gasilskih vrst. Na vrhniškem koncu so tri gasilska društva specializirana za »posebna« posredovanja, med drugim tudi starovrhniško, ki ni samo tehnično-reševalna enota, marveč ima tudi potapljaško. Le-ta ima od konca oktobra dalje v lasti čoln- gumenjak, ki so ga uradno sprejeli v svojo sredo pred Domom krajevne skupnosti v družbi župana, Civilne zaščite, predsednika krajevne skupnosti in gasilskih stanovskih kolegov.
Mogoče se na prvi pogled zdi malce neobičajno, da imajo na Stari Vrhniki čoln, a nevarnost poplav v luči spreminjanja podnebnih razmer, vendarle obstaja. Potrebno znanje za reševanje z vode ima dober ducat potapljačev, ki so lani znotraj društva ustanovili posebno potapljaško enoto. Izkušenj – vsaj nekaterim – zagotovo ne manjka, saj so bili številni pred tem sestavni del državne istoimenske enote. Čoln je ena od osnovnih oprem na katerih je enota začela graditi, je povedal vodja potapljaške enote Boštjan Turk, v nadaljevanju bodo dokupili še potrebno opremo. Gumenjak sta financirala občina in lokalna Civilna zaščita, katerih predstavniki so izrazili upanje, da bo čim manjkrat v operativni uporabi. Predstavnika Gasilske zveze Vrhnika, Vinko Keršmanc in Benjamin Svenšek, sta dejala, da je čoln odgovor na nove izzive, ki smo jim reševalci priča v zadnjih letih. Predsednik KS Stara Vrhnika Jani Krvina pa ju je dopolnil s predlogom, da bi mogoče del zapuščene vojašnice namenili gasilski opremi, kajti po njegovem jo imajo osrednja vrhniška gasilska društva vedno več. V luči tega velja omeniti, da trenutno starovrhniški gasilci gradijo k obstoječemu gasilskemu domu prizidek. Po besedah Borisa Remžgarja, predsednika društva, bo prostor namenjen novemu gasilskemu vozilu s hiabom, ki naj bi ga dobili naslednje leto. S tem se bo njihova tehnično-reševalna »moč« od dveh trenutnih vozilih še povečala.

Slavnostni trak na novem plovilu je prerezal župan Stojan Jakin, ki mu je obenem pripadla tudi čast, da ga je pobrizgal s šampanjcem.

Gašper Tominc, foto: GT  

Oglejte si tudi