Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

90 let gasilstva na Drenovem Griču in Lesnem Brdu

Naši predniki so se že davnega leta 1924 zavedali, da se bodo požarom in drugim naravnim nesrečam lažje zoperstavili, če bodo združili svoje moči in tako so ustanovili Prostovoljno gasilsko društvo Drenov Grič-Lesno Brdo.
Tedaj sta Karel Završnik in Johan Kržmanc sklicala ljudi k ustanovitvi gasilskega društva na Drenovem Griču in Lesnem Brdu. Pridobila sta člane iz katerih se je sestavil Upravni in Nadzorni odbor. Po obstoječi matični knjigi je razvidno, da je bilo takrat vpisanih 30 članov. Za prvega predsednika je bil izvoljen tov. Franc Oblak, tajnik je bil Franc Vrhovec in blagajnik Martin Petkovšek.

Prva misel odbora je bila, kako priti do strehe nad glavo in prepotrebne gasilske opreme. Upravni odbor je predlagal gradnjo gasilskega doma pri Stari Šrangi, vendar se krajani Lesnega Brda in tov. Anton Merlak niso strinjali s predlaganim, zato sta Anton Žitko in Anton Merlak odstopila nekaj sveta, na katerem so začeli graditi. Za gradnjo in opremo gasilskega doma je bilo opravljenih veliko prostovoljnih ur članov in krajanov. Z veliko spodbude in motivacije Antona Merlaka je bil gasilski dom leta 1927 usposobljen za svoje namene.

Po gradnji gasilskega doma je sledila nabava črpalke, ki je bila društvu nujno potrebna. Črpalka je bila kupljena na ljubljanskem velesejmu in leta 1928 slovesno prevzeta za gasilske namene. Pri prvem krstu sta ji bili botri Tona Bajc in Tona Zalaznik. Takoj po prevzemu brizgalne, je bil gasilskemu društvu podarjen voz Gasilskega društva Vrhnika, h kateremu se je lahko pripregla nova črpalka, ki je služila svojemu namenu dobrih 30 let. Omenjena črpalka se je na pobudo Angela Bajca leta 1997 obnovila in postavila na vidno mesto gasilskega muzeja našega društva.

Nekaj mejnikov, ki so zaznamovali razvoj društva:

  • Po 2. svetovni vojni si je društvo priskrbelo avtomobil »Mercedes« muzejske vrednosti.

  • Leta 1968 se je nabavila motorna črpalka »Rosenbauer« in leto kasneje kombi »Volkswagen«, ki je služil gasilcem dobrih 11 let.

  • 1980 je društvo pridobilo nov kombi TAM 2000 za potrebe gasilcev in krajanov.

  • Od leta 1974 je sledilo obdobje obnove in dograditve gasilskega doma. Ponovna obnova je sledila s pomočjo samoprispevkov krajanov leta 1987. Obnovljena je bila sejna soba, sanitarije in zgrajena nova orodjarna.

  • Sledil je nakup prve avtocisterne. Cisterna je bila dotrajana, zato jo je bilo treba obnoviti. 5. oktober 1991 je bil za gasilce in krajane velik dan, ko je bila le-ta uradno prevzeta.

  • 13. junija, leta 1992 se je na pročelje gasilskega doma ponovno postavil naš zavetnik sv. Florjan. Hkrati je bil izdelan nov napis na gasilskem domu in otvoritev oddelka podružnične šole. Blagoslov omenjenih pridobitev je bil 18. oktobra leta 1992.

  • Od leta 1994 do 1999 je bila obnovljena že prej omenjena, več kot 75 let stara motorna črpalka »Renault«. Na mestu bivše orodjarne je bil urejen manjši gasilski muzej, katerega krasijo stare čelade, svečana obleka in orodje. KS Drenov Grič – Lesno Brdo je s pomočjo gasilcev, krajanov in kulturnega društva v celoti obnovila dvorano in oder, ki služita za potrebe osnovne šole, kulturnikov, krajanov, športnikov in gasilcev. Ker vas nima cerkve, se v dvorani odvijajo tudi nekateri verski dogodki. Postavljena je bila tudi lopa za shranjevanje gasilskih miz in klopi.

  • Leta 1999 pa je bila energija vložena v pripravo in izdelavo novega prapora, ki je bil razvit ob 75-letnici društva.

  • Leta 2002 je bila na Občnem zboru sprejeta nujna potreba po nabavi novega gasilskega vozila GVC 16/25. S prostovoljnimi prispevki krajanov in donatorjev ter prihranki smo nabavili podvozje vozila Renault – Midlum.

  • Aktualni dogodki društva so na ogled na spletni strani.

Gasilska zveza Vrhnika je konec letošnjega marca zaupala organizacijo Skupščine GZ Vrhnika našemu gasilskemu društvu. Za kulturni program so poskrbele pevke ljudskih pesmi “Trlce“ iz Ligojne.

Praznovanje 90-letnice gasilstva smo obeležili v sredini junija s slavnostno sejo in teden dni kasneje z gasilsko parado, ki ji je sledila gasilska veselica z bogatim srečelovom. Na področju gasilstva v kraju je bilo zastavljeno veliko ciljev in izpeljano veloko nalog, za kar se je potrebno zahvaliti številnim posameznikom. Gasilci so uspešni na operativnem področju, udeležujejo se različnih izobraževanj.

Konec leta 1999 se je pod vodstvom Francija Friškovca zbrala desetina fantov, v starosti do 30 let in pričela s treningi vaje z motorno črpalko. Treningi so se stopnjevali do prvih meddruštvenih tekmovanj in nato do prvega tekmovanja za pokal Gasilske zveze Slovenije. Danes tako mladi in nekoliko manj mladi člani društva dosegajo zavidljive uspehe na občinskih, regijskih in državnih tekmovanjih. Društvo organizira tudi silvestrovanje, pohod na Koreno, kolesarjado, veselice, Florjanovo mašo...

Ob tej priložnosti so bila podeljena številna priznanja. Priznanje PGD Drenov Grič-Lesno Brdo za izjemne dosežke na področju tekmovanj in promocijo društva so prejele naslednje enote: tekmovalna enota starejše gasilke, ki jo vodi mentor tov. Anton Jelovšek; tekmovalna enota članice B, tekmovalna enota člani B, ki ju vodi mentor tov. Franci Friškovec; tekmovalna enota mladinci, ki jo vodi mentor tov. Andrej Zdešar. Enoto sta v preteklosti vodila Zdenko Krušnik in Aleš Hribar. Vse štiri ekipe so se uvrstile na državno tekmovanje Matevža Haceta v maju 2014. Priznanje je bilo podeljeno tudi tekmovalni enoti članice A in člani A, ki ju vodi mentor tov. Franci Friškovec; tekmovalni enoti mladinke, z mentorjem tov. Blažem Klevišarjem, v preteklosti pa je bil njihov mentor Peter Jelovšek; tekmovalni enoti pionirji, ki jih vodi mentor tov. Žane Ban, v preteklosti so bili njihovi mentorji še Peter Jelovšek, Matjaž Nartnik, Igor Oblak in Sebastjan Sotlar; tekmovalni enoti pionirke z mentorjem Sebastjanom Sotlarjem, v preteklosti so bili mentorji tudi Peter Jelovšek, Matjaž Nartnik in Klara Jelovšek.

Priznanja PGD Drenov Grič-Lesno Brdo za podporo društva, za vzajemno sodelovanje in prispevek k razvoju gasilstva, zaščite ter reševanja so prejeli GZ Slovenije, GZ Vrhnika, številna okoliška društva in pobrateno PGD Dobrnič z Dolenjske.

Občina Vrhnika, KS Drenov Grič-Lesno Brdo, ŠD Dren, KUD Drenov Grič-Lesno Brdo, župnik g. Blaž Gregorc, Advant d.o.o, DG 69 d.o.o, JFM Elektronik-Franc Jelovšek, Kovina Trade d.o.o, Trans Feliks d.o.o, Ziegler S gasilska tehnika d.o.o, Vodjan-Janez Jesenovec s.p, Jesenko Roman s.p, Tolea d.o.o, g. Anton Zdešar, Mizarstvo Jamnik, Šampinjoni Smuk in Gutnik transport so prejeli spominske zahvale.

Podeljena so bila naslednja priznanja za požrtvovalno in usešno delo v gasilstvu ter na področju zaščite, reševanja ter tekmovanj:

-priznanje GZ Vrhnika III. stopnje je prejela Nataša Mrzlikar,

-priznanje GZ Vrhnika II. stopnje so prejeli: Marija Jelovšek, Žane Ban, Matjaž Vrščaj, Sebastjan Sotlar in Anton Mihevc,

-priznanje GZ Vrhnika I. stopnje so prejeli: Igor Oblak, Janez Velkavrh, Andrej Gutnik, Andrej Zdešar, Franci Sotlar in Gabrijela Koprivec.

Priznanje GZ Slovenije II. stopnje je prejel tov. Jožef Ogorevc.

Gasilsko odlikovanje GZ Slovenije III. stopnje so prejeli: Aleš Hribar, Matjaž Nartnik in Janez Jesenovec.

Gasilsko odlikovanje GZ Slovenije II. stopnje sta prejela: Stanislav Potrebuješ in Urška Jelovšek.

Gasilsko odlikovanje GZ Slovenije II. stopnje je prejel Janez Podboj.

Priznanje GZ Slovenije Gasilska plamenica II. stopnje je prejel Peter Jelovšek.

Gasilsko odlikovanje GZ Slovenije I. stopnje sta prejela Anton Jereb in Slavko Koprivec.

Priznanje GZ Slovenije Gasilska plamenica I. stopnje sta prejela Franci Friškovec in PGD Drenov Grič-Lesno Brdo.

Za kulturni program sta poskrbeli Pihalni orkester Vrhnika in MePZ KUD Drenov Grič-Lesno Brdo.

Ob tej priložnost je nastal tudi bilten, v katerem si lahko preberete kaj več o gasilstvu v kraju.

Biti gasilec ni kar tako. In le gasilec ve, koliko časa, truda je potrebno, ko sočlovek v nesreči potrebuje pomoč. Tukaj ni plačila, je le zadovoljstvo, da si naredil nekaj dobrega.Vsak gasilec v društvu da svoj prispevek in tako iz drobnih kamenčov nastane mozaik in mislim, da bi bili naši predniki z delom gasilcev v kraju več kot zadovoljni.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ.

 

Fotografije: Janez Jesenovec

Zapisala: Bernarda Novak

PGD Drenov Grič-Lesno Brdo

 

Oglejte si tudi