Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Restavracija Blagajana streže le še huliganom

Vrhnika – Nekoč znana Restavracija Blagajana tik zraven nekdanje iuvejeve šivalnice doživlja klavrn konec. Njen kupec je imel drzne projekte, a so stvari šle svojo pot. Okoličani pravijo, da celo predaleč, kajti objekt si je prisvojila ulica – podobno kot se je zgodilo v sosednji šivalnici.

Igor Gornik, lastnik omenjene nepremičnine, nam je dejal, da je načrtoval njeno rušitev in postavitev objekta s trgovino v pritličju, zgoraj pa stanovanja. A kasneje se je izkazalo, da objekt sploh nima dostopa, kar pomeni, da vsaka gradnja odpade. »Poskusili smo pridobiti dovoljenje državne direkcije za ceste, da bi naredili uvoz iz državne ceste, a so nam prošnjo zavrnili,« pravi Gornik, sicer solastnik cerkniškega podjetja tiskanih vezij Elgoline. Obstaja možnost, da bi imeli dostop preko parkirišča šivalnice, a po zadnjih odzivih vrhniške občine, ki je kupila šivalnico, gre sklepati, da ji to ne diši preveč. »Upam, da bomo z občino vendarle našli neko skupno besedo oziroma skupen interes,« upa Gornik, in sicer na način, da bi tako šivalnica kot njegov objekt imela neko obojestransko korist. Kot pravi, so trenutno različne ideje, a še nič otipljivega.
Medtem ko se Gornik ukvarja z reševanjem nastale situacije, pa je objekt že zdavnaj prevzela ulica. Tudi na našem uredništvu so že brneli telefoni zavoljo tega problema, saj so okoličani že večkrat našli injekcije, »različne papirčke« in druge sumljive reči, ki nakazujejo na uživanje drog. Že bežen pogled na objekt pove, da je hiša v razsulu, saj je večina oken razbitih, notranjost pa podobno kot v sosednji šivalnici, izropana. Še huje je to, da so mestoma vidni zažigi papirja ali podobnega materiala, in da se mogoče gre le sreči zahvaliti, da objekt ni že zdavnaj upepeljen. Povprašali smo na občino, mar ne more poskrbeti za zaprtje objekta, a kot so odgovorili, ne smejo, saj gre za zasebno lastnino. Gornik nam je v telefonskem pogovoru zatrdil, da se zaveda slabega stanja objekta, a da so zanj poskrbeli tako, da so na vrata in okna nabili deske. Zakaj so na nekaterih mestih nabite pol metra od tal, verjetno ni znano nikomur, zagotovo pa marsikomu olajšajo vstop v objekt, čeprav bi ga mu pravzaprav morale preprečiti. »Vem, vem, da nekaterim stanje objekta ni všeč,« pravi, a opominja, da ima po drugi strani skupnost tudi nekaj od tega, saj na sosednjem balinišču lahko lokalni balinarji brezplačno balinajo, pa čeprav je to, kot je dejal, njegova zemlja.

Gašper Tominc, foto: GT 

Oglejte si tudi