Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Nekoč sokolski dom, danes dom krajanov

Nekdanja sokolska dvorana na Tržaški cesti 11 je pred časom po večletnem mletju sodnih mlinov prešla v roke treh vrhniških krajevnih skupnosti: Breg, Center in Vas. Takoj po pridobitvi nepremičnine so se krajevne skupnosti odločile za prenovo strehe, čemur pa je na koncu sledila še celotna prenova zunanjosti objekta.
Kot so za Naš časopis povedali predsedniki krajevnih skupnosti Peter Sečnik, Karol Jurjevčič in Jure Jakopič, so aprila letos podpisali pogodbo z C-Investom iz Trebnjega in se takoj lotili obnovo ostrešja. Zamenjali so strešno opeko, del lesenega ostrešja in strelovod. Slučaj je nanesel, da je hudo deževje namočilo veteransko in sejno sobo, kar je povzročilo kar nekaj škode. Po dobrem mesecu dni so bila dela na strehi končana, znašala pa so 62 tisoč evrov.

V blagajni krajevnih skupnosti je ostalo še nekaj denarja, zato so se lotili še adaptacije fasade. Toda kot so povedali sogovorniki, je natančnejši pregled ometa pokazal, da je ta na mnogih mestih votel, kar je imelo za posledico – v nasprotju s prvotnimi pričakovanji – da so morali odstraniti celoten zgornji ustroj fasade. To je za seboj potegnilo dodatne stroške, kakor tudi nekaj novih oken (26 oken), ki so jih zamenjali. »Želeli smo, da bi se objekt čim bolje vklapljal v okolico, zato smo se obrnili na zavod za varstvo kulturne dediščine, kjer so nam svetovali z barvnim odtenkom objekta,« je pojasnil Sečnik in dodal, da so bila dela konec septembra končana. »Na objekt smo dali nove napise in ga poimenovali Dom krajanov,« ga je še dopolnil Jurjevčič. Vrednost fasade je bila 30 tisoč evrov, celotna investicija pa je stala 109 tisoč evrov.

»Naša želja je, da bi v prihajajočem letu izdelali podstrešno armirano ploščo, da bi na ta način dobili dodatne prostore za društva. Zanimanje za prostore je, sedaj pa so na vrsti pogajanja,« je povedal Jakopič. V Domu krajanov trenutno poleg treh krajevnih skupnosti »domujejo«: gasilska zveza, planinsko društvo, ZŠAM, veteransko združenje, združenje častnikov, čebelarji, lovci, študenti in pihalna godba.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi