Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

»Vemo, kdo je zmagal v vojni«

Vrhnika, 6. maj – Na letošnji slovesnosti ob 69. obletnici osvoboditve Vrhnike je bil slavnostni govornik predsednik Državnega zbora Janko Veber. Poleg njega je bilo v publiki opaziti še nekaj znanih imen iz sveta politike, med drugim prvaka stranke SD Igorja Lukšiča, nekdanjega ministra Patricka Vlačiča in zakonca Bebler. Kulturno kuliso programa je oblikoval Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki je z izbranim repertoarjem in donečimi glasovi dvignil na noge še zadnjega obiskovalca v dvorani.
Kot je v pozdravnem govoru dejal Janez Kikelj, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Vrhnika, ki je poskrbelo za organizacijo prireditve, je Cankarjevo mesto vedno imelo pomemben geostrateški položaj, saj je zadnji branik pred Ljubljano. Vendar partizanska vojska med vojno ni napadala Vrhnike, ker je bil nasprotnik v njej premočan, se je pa zato, tudi na podlagi soglasij in usmeritev z zavezniki, osredotočala na miniranje mostov in železniške proge ter na ta način trgala oskrbovalne linije Nemcev oziroma Italijanov. Kot je še dejal Kikelj, se moramo zavedati, je bila pred 69. leti osvobojena Slovenija pogoj, da je leta 1991 nastala samostojna država. »Slovenije ne bi bilo, brez partizanske vojske,« je zaključil svoj govor. Podobno je menil tudi župan Stojan Jakin, ki je za njim stopil na govornico, saj je po njegovem jasno, kdo je zmagal v vojni leta 1945. Spomnil je namreč na članek v enem od ameriških časopisov, ki kroži po slovenski elektronski pošti. Novinar v članku opisuje značajske lastnosti Slovencev, kjer med drugim naniza tudi dejstvo, da Slovenci še vedno ne vemo, kdo je zmagal v vojni. »V članku me je najbolj zbodlo ravno to. Mi vemo, kdo je zmagal!« Po njegovem nekateri zadnji dogodki želijo razvrednotiti zmago, pri čemer naj bi, kot je dejal, temu dajala potuho tudi država, »… ki dovoljuje razraščanje tega rakastega tkiva.«
Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora RS Janko Veber, ki je dejal, da svoboda in življenje brez strahu nista samoumevni vrednoti ter spomnil na aktualno dogajanje v Ukrajini. A naj se sliši še tako čudno, vsaka težava odpre nove priložnosti, kot se je to zgodilo na primer leta 1945 – možnost vzpostavitve lastne domovine in novih povezav. Ena od teh povezav je bilo gospodarsko povezovanje šestih evropskih držav, ki je danes preraslo v združenje 28 članic, imenovano Evropska unija. Slovenija je članica te družine deseto leto, pri čemer se je ravno tako kot unija znašla v vrtincu recesije. Po njegovem se bo unija izvila iz nje, ker je v zgodovini že dokazala, da zmore biti kos tudi največjim težavam. V senci tega je spomnil še na slovensko politično krizo, ki je, po njegovem osebnem mnenju, prej posledica osebnih kapric posameznikov, kot širše potrebe. »Takšno ravnanje je zgrešeno, kajti politiki moramo imeti odnos in odgovornost do vseh ljudi.« Spomnil je še na prihajajoče volitve v evropski parlament in se optimistično zazrl v prihodnost evropskega združenja.

Dobro uro dolg kulturni program je oblikoval Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki je z izbranim repertoarjem pesmi z revolucionarno vsebino s poudarkom na slovenskih partizanskih pesmi, dvignil na noge še zadnjega v dvorani. Doneči glasovi približno šestdesetčlanskega zbora tokrat niso odmevali prvič v Cankarjevem domu, in glede na odziv publike, verjetno tudi ne zadnjič.
Na prireditvi je Kikelj podelil društvenemu kolegu Vojku Jerini posebno priznanje za dolgoletno sodelovanje v njihovi stanovski organizaciji, kjer je Jerina nepogrešljiv praporščak. Prireditev je povezovala Mirjam Suhadolnik.
 

Gašper Tominc, foto: GT  

Oglejte si tudi