Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 18.01.2017

pretežno oblačno
Ponoči bo zmerno do pretežno oblačno in vetrovno. Predvsem v južnih krajih bo rahlo snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -2, v zatišnih legah severne Slovenije do -10, ob morju okoli 0 stopinj C.
-4°C | 0°C
četrtek, 19.01.2017
-6°C | -2°C
petek, 20.01.2017
-8°C | 0°C
sobota, 21.01.2017
-8°C | 0°C
nedelja, 22.01.2017
-7°C | 0°C
Opozorila
Torek, 17.1.2017 ob 18h
Danes ponoči in jutri bo na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost od 110 do 140 km/h. Postopno bo slabela v četrtek.
-4°C
0°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

V Studiu Zlata ptica okušali in ocenjevali ......


KULTURA

| |
03.01.2013      10:39
A A

V Studiu Zlata ptica okušali in ocenjevali kavo


V prvi polovici decembra sta Studio Zlata ptica in Pražarnica Vrhnika organizirala prvo družabno delavnico okušanja kave in s tem udeležencem ponudili pester izbor kav, ki dnevno polepšajo jutra mnogih zaspanih duš, kateri z njimi lažje pričnejo nov delovni dan.


Deli:

Obiskovalci so se tekom delavnice seznanili s protokolom okušanja kave in tudi sami preizkušali različne arome in okuse. Tako je bilo na delavnici kavo možno vonjati,«srkati« in se  prepuščati njenim čarom. »Coffee cupping« je v svetu že ustaljena praksa, ki jo uporabljajo predvsem v industriji kave, lahko pa jo izvaja kdorkoli, ki želi preko lastnih senzornih zaznav razširiti svoja obzorja in se prepričati, katera kava je res dobra. V Studiu Zlata ptica so tokrat predstavili kar štiri kave, ki so bile vse "single origin", kar pomeni, da so opremljene z geografskim poreklom in prihajajo iz istega kavnega nasada. Tako je bilo možno okusiti Nikaragvo Finca El Pinabet, Brazilijo Pico Mirante, Kostariko Kafetalera Zamora in Etiopija Sidamo. Med udeleženci  je bilo ves čas delavnice slišati besede zadovoljstva: "mmmmmm", "tale pa je res dobra", ali pa "tejle bom pripisal zelo dobro oceno", nemalo pa je bilo tudi takih, ki so kavni požirek kar nekaj časa prepuščali okušalnim brbončicam, na koncu pa dodali, da ima kava poleg dobrega okusa dober tudi pookus. Na obrazcu za vrednotenje kav je bilo med drugim možno oceniti tudi teksturo, prisotnost kislin, ravnotežje in splošni vtis kave, tako da je mrzel sobotni dan minil v znamenju okusov, katerim bi se še Ivan Cankar verjetno prepustil, če bi mu jih med pisanjem servirala njegova mati.

  

                                                                                          Tekst in foto: Blaž Uršič




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 444
Izšla: 19.12.2016
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Januar 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
18.01.2017
Danes ni dogodkov.
19.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: ČREDA
21.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Pošast Moli
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Zapoj 3D
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: KITAJSKI ZID
22.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Skrita Lepota
27.01.2017 | Kino
Kino Vrhnika: Dežela La La

Bodite prvi pri oddaji mnenja.