Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Slikarska razstave Maše Bersan Mašuk

Vrhnika, 9. maj - V cerkvi sv. Trojice je lokalno društvo Nauportus Viva pripravilo slikarsko razstavo akademske slikarke Maše Bersan Mašuk. Umetnica, ki je bila rojena v Moskvi, od leta 1994 živi in ustvarja v Sloveniji.
 

Kot je na odprtju razstave dejala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, Maša skupaj z možem Nikolajem Mašukom puščata v slovenskem umetniškem prostoru neizbrisen umetniški pečat. Njene stenske poslikave najdemo v številnih cerkvah in kapelicah, zagotovo pa je najbolj impresivna kupola cerkve sv. Ilija v Šentilju v Slovenskih Goricah, ki s površino 140 m2 velja za eno največjih tovrstnih poslikav v Sloveniji. Hkrati je Maša Bersan Mašuk v tej izumirajoči umetnosti ena redkih avtorjev, ki se sploh še ukvarja s stensko poslikavo, med avtoricami pa bi jo lahko označili za edinstven primer.

Poleg stenskega slikarstva ji je domače tudi klasično slikanje na platna in lesene table (tabelno slikanje), kjer črpa motive iz Stare in Nove zaveze Svetega pisma. Njena dela odlikuje zahtevna figuralna kompozicija, bogata barvna skala in rahločutni slikarski potegi, ki ustvarjajo volumenske – napol prosojne podobe s pridihom mistike.

Kot rečeno je njena dela na odprtju razstave predstavila Anamarija Stibilj Šajn, zbrane je nagovorila tudi predsednica društva Nauportus Viva Polona Kovačič. Odprtje razstave (ta bo odprta do sobote 13. maja, med 16. in 19. uro) sta popestrila godalni kvartet Quartissimo in bralec Franci Bozovičar. Pred odprtjem razstave je potekala še maša, ki jo je s pesmimi popestril otroški zbor Nauportus.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi