Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Andraž Umek najboljši v svetovnem merilu

Aprila letos ste lahko na spletni strani šole prebirali zgodbo o uspehu učenca OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika Andraža Umka na likovnem natečaju Otroci rišejo svet, na katerem je osvojil prvo mesto na državni ravni. Ponosno lahko tokrat zapišemo, da je Andraž Umek pometel s konkurenco še v svetovnem merilu.

6 najboljših likovnih del iz Slovenije, med njimi tudi Andraževa, je bilo razstavljenih na Mednarodni kartografski konferenci (ICC) med 23. in 28. avgustom 2015 v Sulamérica Convention Centru v brazilskem Riu de Janeiru. Žirija je v okviru 17. konference Mednarodnega kartografskega združenja ICA glede na posamezne starostne kategorije izbirala med najboljšimi deli. Med vsemi prispelimi je bila Andraževa slika z naslovom Ves svet je na isti ladji izbrana kot najboljša med deli avtorjev, starih od 6 do 8 let.

Na otvoritveni konferenci združenja ICA so v sodelovanju z Organizacijo združenih narodov razglasili mednarodno leto karte s sloganom Ljubim karte, ki bo trajalo vse do konca leta 2016. Tako bodo po vsem svetu potekale različne prireditve, ki bodo krepile prepoznavnost kartografije.

V nedeljo, 18. 10. 2015, so tako na prireditvi ob 25. obletnici Orientacijske zveze Slovenije svečano razglasili začetek mednarodnega leta kart v Sloveniji. K razglasitvi je bila vključena slovesna podelitev priznanja Andražu Umku za njegov izjemen likovni dosežek. Predstavnik Zveze geodetov Slovenije je ob tem s ponosom pokazal septembrsko izdajo Geodetskega vestnika, katerega naslovnico krasi Andraževa slika. Glavna urednica ga. Anka Lisec si je naslov slike izbrala za uvodnik, v katerem je namenila kar nekaj besed tudi odmevnemu in izjemnemu uspehu našega Andraža na mednarodni ravni.

Vsa likovna dela z Mednarodne kartografske konference so arhivirali v knjižnici Univeze Carleton v Kanadi in jih je možno videti tudi na spletu (http://children.library.carleton.ca/index.htm).

Zaključila bi z mislijo iz Uvodnika: »Uspeh je toliko bolj odmeven, ker sovpada z razglasitvijo mednarodnega leta kart« in s tem tudi k večji prepoznavnosti Slovenije, kraja Vrhnike in našega izjemnega likovnega talenta Andraža Umka.

Bravo Andraž!

 

mentorica Katja Glavič

Oglejte si tudi