Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Prešeren večer na Drenovem Griču

Malo pred sedmo uro na predvečer kulturnega praznika je v polni dvorani med obiskovalci, še bolj pa med nastopajočimi v zaodrju, kar brenčalo od pričakovanja. Na nastop so se namreč pripravljali pevci krajevnega mešanega pevskega zbora in plesalci folklorne skupine, ki je v osemdesetih letih plesala pod mentorstvom Tonke Permoser Žvab.

Zborovci, ki jih že nekaj let uri zborovodja Gorazd Jan, so nastopanja že prav dobro vajeni, saj pred publiko zapojejo vsaj petkrat letno. Folkloristi pa so prvič po dveh desetletjih premora nastopili na domačem odru jeseni leta 2012, tokrat pa so se pripravljali na svoj drugi nastop.  V prireditev nas je povedla Katarina Lenarčič, ki je v povezovanje programa vtkala odlomke iz slovenske literature in vzpodbudne misli.

Kot se za državni kulturni praznik spodobi, so v zborovskem petju prevladovale domoljubne pesmi. Začeli so s Triglavom in nadaljevali s Slovensko deželo ter zaključili z dvema Prešernovima, K slovesu in nepogrešljivo Zdravljico.  Za zborom so zavzeli oder folkloristi. V domačih narodnih nošah in ob spremljavi mladega harmonikarja Matica Petrovčiča so spletli pevsko-plesni venček ljudskih pesmi in gorenjskih plesov: Navzgor se širi rožmarin, Fantje po polj gredo, Rašpla, Zibenšrit, Metwa in Židana marela. Vmes so nam predstavili zgodovino plesne skupine in z odra priplesali kar v dvorano, kjer so se zavrteli z obiskovalci. Za konec se jim je na odru pridružil še prikupen otroški par v gorenjskih narodnih nošah, ki je dal vedeti, da tradicija ne bo šla prav zlahka v pozabo. Naj se na tem mestu zahvalimo KUD Ligojna, da nam je posodil otroški noši in tiste dodatke za noše odraslih, ki jih še nimamo. 

Tudi prireditev se je zaključila z zahvalo. Miran Kržmanc je namreč vse prisotne povabil na koncert ansambla Presenečenje, ki ga bodo 30. marca pripravili v dvorani na Drenovem Griču s posebnim namenom – zbirali bodo prispevke za naše gasilce, ki morajo po požrtvovalnem delu med ledeno ujmo obnoviti in dokupiti svoje orodje. 

Hvala sodelujočim za prešeren večer in obiskovalcem za obisk in podporo. Vam, dragi bralci, pa velja povabilo na omenjeni koncert in sploh na vse dogodke, ki jih prirejamo v KUD Drenov Grič – Lesno Brdo. Kaj in kdaj pripravljamo, lahko vidite na krajevni spletni strani www.drenovgric-lesnobrdo.si.

 

Mateja Bartol,

KUD Drenov Grič – Lesno Brdo

Oglejte si tudi