Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Predavanje o mediaciji v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, 9.1.2013

MATEJA PIRMAN je po izobrazbi geografinja, od leta 2008 pa predana predvsem delu na področju komunikacije in mirnega reševanja sporov s pomočjo mediacije. Prevedla je knjigo Razreševanje osebnih in organizacijskih konfliktov ter pomagala pri pripravi še dveh prevodov knjig s področja mediacije. Deluje kot mediatorka za družinske spore (družinske, partnerske, ločitvene, po-ločitvene in medgeneracijske spore) ter vodi delavnice za pridobivanje komunikacijskih in mediacijskih veščin. Več o Mateji in njenem delu na http://mojmir-mediacije.si/mediacija.

Na predavanju nam je podrobneje predstavila ovire pri komunikaciji in kam vse te ovire lahko pripeljejo: v prepir, nesoglasje, nesporazum, konflikt in močna čustva. Vesela sem, da nam je pokazala tudi možnosti kako preiti ovire v komunikaciji (umirite zgodbe, aktivno poslušajte, preverite, kaj ste slišali, govorite iz sebe, prosite za povratno informacijo, določite prostor in čas, pomembne stvari se dogovorite v živo, velike probleme razdelite na male probleme, ...). Možnosti je ponazorila tudi s konkretnimi primeri.

Razložila nam je, da je mediacija eden od načinov mirnega reševanja spornega vprašanja ali konflikta. Gre za proces v katerega se sprti strani vključita prostovoljno in kjer s pomočjo tretje nepristranske osebe – mediatorja, lahko izrazita svoje želje, pričakovanja in interese, razjasnita nesoglasja in preko svoje čustvene vpletenosti najdeta pot do rešitev, ki bo v zadovoljstvo vseh vpletenih

Čim manj konfliktov vam želim. Če pa že, pa zdaj vemo več o tem kako jih reševati. Predavanje je bilo organizirano v sodelovanju z društvom Kneipp.

 

Sonja Žakelj,

Cankarjeva knjižnica Vrhnika

 

Oglejte si tudi