Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Portal mehiške televizije o Gromovih velikonočnih jajcih

Vrhnika – Na portalu mehiške televizije Noticieors Telelvisa piše pišejo o Starovrhničanu Francu Gromu, ki že vrsto let izdeluje tako imenovane »vrhniške velikonočne pirhe«.
Kot pišejo, 72-letnik izvrta v jajčne lupine na tisoče lukenj, zaradi česar je jajce videti kot iz čipke. »V vasi Stara Vrhnika, 20 kilometrov južno od Ljubljane, je upokojeni električar v zadnjih 20 letih izdelal približno 770 jajc – s filigransko natančnostjo. Vsako je edinstveno umetniško delo, saj ima običajno med 1.000 in 3.500 lukenj.  Še več, Gromu je uspelo izdelati jajce celo z  24.000 luknjami.« Kot piše portal, uporablja orodja za zobozdravstvene storitve in obdelavo kamna.

»Gromova jajca nekateri strokovnjaki postavljajo ob bok jajcem slavnega ruskega zlatarja Petra Carla Fabergauerja (1846 – 1920),« piše portal. Na policah naj bi jih imeli Bill Clinton, Angela Merkel in Vladimir Putin, in sicer so jih prejeli kot protokolarna darila države Slovenije. Tudi cesarska družina z Japonske je naročila poseben motiv. Poleg tega so Gromovi pirhi del stalnih zbirk muzejev po Sloveniji, predstavljeni pa so bili na razstavah obrti in potujočo etnografije v Parizu, na Dunaju, v Londonu, Tokiu in Los Angelesu.

Kot še poroča portal, je cena za velikonočni vrhniški pirh odvisna od števila luknjic, a v nobenem primeru ne manj kot 650 dolarjev.

 

Gašper Tominc

Foto: Noticieors Telelvisa

Oglejte si tudi