Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Po poteh Cankarjeve Vrhnike

V okviru letošnjih Cankarjevih dni  je tudi Komisija za kulturo pri DU Vrhnika organizirala srečanje v spomin našega velikega rojaka. V četrtek, 9.maja 2013, se nas je zbralo 16 ljubiteljev Cankarjeve pisane besede. Medse smo povabili odlično poznavalko Cankarjevega življenja Marijo Iskrenovič, ki nas je vodila po Vrhniki.


Izredno doživeto nam je obudila pisateljeve spomine na požar rojstne hiše,  na mesarjeve klade pa na enajsto šolo pod mostom, na šolanje v Ljubljani in na Dunaju, na veliko revščino, ki jo je morala številna družina ob devetih selitvah premagovati, da je preživela. Sprehodili smo se mimo hiš z obeležji, kjer nam je vodička tako vzneseno pripovedovala o pisateljevem življenju na Vrhniki, Dunaju in v Ljubljani, da bi jo poslušali ves dan.


Obiskali smo tudi Trojico, ki je bila Cankarjev simbol za Vrhniko. Tam je doživel svojo prvo ljubezen, trojiški cerkveni zvonik ga je razveselil,  ko se je peš vračal iz Ljubljane.


S Trojice smo se spustili še do hiše, kjer je Cankarjeva družina stanovala nazadnje in kjer je napisal Skodelico kave. Sprehod smo zaključili na vrhniškem pokopališču, kjer sta pokopana njegova starša in sestra, pisatelj je pokopan v Ljubljani. Verjetno ne bi našli boljšega poznavalca in interpreta Cankarjevih del kot je Marija Iskrenovič.


Njeno čustveno posredovanje nas je tako navdušilo, da bomo z veseljem spet posegli po Cankarjevih delih. Ob koncu smo bili vsi udeleženci enotnega mnenja:" Današnje dopoldne nas je obogatilo, zato še enkrat prisrčna hvala, Marija!"

Zapisala Stanka Grbec
Foto Sašo Merkandel

Oglejte si tudi