Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Na debatnem večeru Slovenskega centra PEN - projekt Slovenska pisateljska pot

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar se jev četrtek, 19. februarja, udeležila debatnega večera Slovenskega centra PEN, ki je pod naslovom Slovenske kulturne poti – potencial projekta Slovenska pisateljska pot potekal v dvorani Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani.

 

Slovenska pisateljska pot je eden najpomembnejših projektov Društva slovenskih pisateljev in seveda tudi SC PEN, ker po eni strani nadomešča muzej slovenske književnosti, ki ga Slovenija za razliko od mnogih drugih držav (še) nima, hkrati pa predstavlja tudi zelo pomemben projekt promocije slovenske književnosti in kulture v celoti, tudi zaradi neposredne zveze s slovensko kulturno dediščino in slovensko kulturno krajino v vsej njeni raznolikosti.

 

Kot takšna Slovenska pisateljska pot predstavlja enega ključnih projektov kulturnega turizma tako z vidika privabljanja tujih gostov, kakor tudi z vidika animacije domačih, slovenskih gostov in še posebej pohodnikov, ker omogoča povezavo rekreativnega turizma s kulturnim turizmom in promocijo slovenske kulinarike, predvsem pa povezavo z drugimi komponentami kulturnega turizma, saj je pot speljana tudi mimo mnogih drugih lokacij kulturne dediščine.

 

Na posvetu so bili gostje, predstvaniki stroke in novinarji enotnega mnenja, da je projekt Slovenska pisateljska pot izjemna pridobitev za medsebojno povezovanje občin, kulturnih inštitucij, društev in drugih deležnikov na področju kulturnega turizma. Ob tem je bila podana tudi pobuda po izrazitejšem povezovanju med ministrstvi. Le enotni in predvsem ponosni na svoj jezik in kulturo bomo prepoznavnejši v svetu.

Oglejte si tudi