Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Slovesno odprtje Argonavtskih dni

Vrhnika, 11. junij – Začetek festivala »22. Argonavtski dnevi« se je letos zaradi spleta okoliščin in finančnih razlogov začel v Cankarjevem domu in ne kot v preteklih letih na prostem v športnem parku ali na Sodnijskem trgu. Kljub skrbi organizatorja, Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, da bo zaradi spremenjenega termina (med tednom) in nove lokacije, prireditev slabše obiskana, se je na koncu izkazalo, da so bile skrbi zaman. Slovesno odprtje se je tematsko naslanjalo na mit o argonavtih, režiser Matija Milčinski pa mu je dodal še kanček humorja, vključujoč lokalne znamenitosti vrhniškega konca.
Milčinski je letos nadaljeval z lani začeto humorno noto programa. Glavna nosilca sta bila Jazon (Goran Završnik) in ladijski glasbenik Orfej (Juš Milčinski), ki sta v humornem dialogu ponazorila dogajanje prispetja ladje argo do Močilnika. In ne boste verjeli, po letu dni tuhtanja na Vrhniki, kaj storiti, je Orfej popolnoma spontano – potem ko je Jazona prosil za odobritev obiska kmetijske zadruge, da bi na željo žene kupil prekle – navdahnil glavnega junaka argonavtov, da bi lahko ladjo dali na kole in jo prenesli do morja. In mit se je lahko nadaljeval…
Režiser je del dogajanja prenesel na platno, kjer je vlogo povezovalca prevzel Iztok Jereb, pri ostalem dogajanju pa je dogajanje povezoval zbor recitatorjev (recitatorska skupina pevskega zbora Mavrica). Za plesni program so poskrbeli folkloristi iz Ligojne in Pule (po mitu iz 3. stol. p. n. št. naj bi po tistem, ko so argonavti prenesli ladjo do Jadranskega morja, del njih odplul domov, del pa ostal in ustanovil Pulo) ter plesna skupina Karamela 2, za glasbeno pa Pihalni Orkester Vrhnika in Ansambel Gemaj, ki se je z repertoarjem sprehodil po poti argonavtov.

Večer se je zaključil s prižiganjem ognja pred Cankarjevim domom, ki so ga prižgali grški veleposlanik v Sloveniji Athanasios Kallidopoulos, župan Gonarsa Marino del Frate in vrhniški župan Stojan Jakin. Večer se je nadaljeval v soju polnega meseca ob izbrani kapljici in kulinaričnem razvajanju. (gt, foto:gt)

Oglejte si tudi