Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Knjigobežnica tudi na Vrhniki

Vrhnika, 10. marec – Verjetno vas ni veliko, ki bi vedeli, kaj je to »knjigobežnica«. Gre za projekt izposoje knjig na javnih mestih, s čimer naj bi spodbujali ljudi k branju in izmenjavi knjig.

Kako deluje v praksi? Na javnih mestih so postavljene hiške, kjer si lahko izposodite knjigo, lahko pa vanjo prinesete tudi svojo »odsluženo« knjigo, pa si jo izposodi nekdo drug. Knjige tako krožijo, z njo pa se širi tudi bralna kultura.

V prestolnici je kar 16 tovrstnih Knjigobežnic, zasledimo jih tudi drugod po Sloveniji. Nekateri v duhu ustvarjanja izdelajo prave male mojstrovine v obliki hišk, ki vabijo naključno mimoidoče. Na Vrhniki so jo te dni postavili na hodniku Cankarjeve knjižnice. Morda resda ni najbolj posrečena lokacija, ker knjižnica že sama po sebi izposoja knjige, vsekakor pa ponuja možnost, da vanjo položite kakšno knjigo, ki ste jo prebrali in vam je bila tako ljuba, da bi želeli, da jo vzame v roke še kdo. Pa tudi: mogoče kdo dobi navdih in podobno Knjigobežnico postavi še kje na Vrhniki.

Zemljevid Knjigobežnic v Sloveniji.

(gt, foto: Tamara Jesenovec)

Oglejte si tudi