Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ivan Cankar med otroki iz SLovenije in zamjstva

Naš Ivan je bil v mesecu februarju zelo aktiven. V četrtek, 4. februarja je obiskal vsakoletno mednarodno kulturno prireditev z nazivom "Bodi umetnik, igraj se z mano", ki se je odvijala v Cankarjevem domu v Ljubljani. To je prireditev, ki je namenjena druženju otrok s posebnimi potrebami ter otroki ostale populacije. Pod vodstvom pedagoškega kadra pridejo v Cankarjev dom otroci iz cele Slovenije in zamejstva, dogodka pa se že nekaj let udeležujejo tudi tuje delegacije iz področja nekdanje skupne države ter Skandinavije.

 

Mali in veliki obiskovalci so se z veseljem pogovarjali z največjim slovenskim pisateljem, ki so ga na dogodek popeljali lutkarji in lutkarice skupine "Lutke Blagajana". Ivan jim je pripovedoval o svojih prigodah iz otroštva, jih spraševal o njihovih, najbolj pa jih je zanimala "Enajsta šola pod mostom", ki jo sami  v tem urbanem svetu pravzaprav  zelo pogrešajo. Otroke je Ivan pogostil s piškoti v obliki svojih brkov, prijazno jih je prispevala Gostilna Bajc z Vrhnike. Pedagoškim spremljevalcem smo postregli  še  s "Cankarjevo kavo", ki so jo zgodaj zjutraj skuhali v pražarni Escobar z Vrhnike. Za njihov prispevek se jim iskreno zahvaljujemo.

 

To pa še ni vse. Pedagoški spremljevalci so pokazali velik interes za turistično gradivo  iz TIC Vrhnika ter izrazili željo, da bi Ivan Cankar prišel na obisk tudi k njim v šolo ali vrtec. Poslavljali smo se z obljubo, da se zopet srečamo ter, da bodo prej ali slej obiskali Vrhniko in Ivana Cankarja v hiši Na klancu.

 

Za konec smo si v Linhartovi dvorani vsi skupaj ogledali gledališko predstavo s preprostim naslovom "Ivan". Pripravili in izvedli so jo otroci s posebnimi potrebami pod vodstvom mentorjev iz "Centra Janeza Levca Ljubljana". Predstava je bila lepa in poučna in vsi smo bili presenečeni, kako je lahko populacija z motnjo v duševnem razvoju ustvarjalna in prisrčna.

Če želite, dragi bralci in bralke kaj več izvedeti o kulturi inkluzije, vključevanju hendikepiranih otrok v družbo, vabljeni na spletno stran: http://www.igrajsezmano.eu/


Za TD Blagajana, Boris Kononenko

Oglejte si tudi