Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Detajli narave Vojka Bizjaka

Vrhnika, 24. maj – V Cankarjevem domu je odprla vrata še ena fotografska razstava v letošnjem letu, tokrat avtorja Vojka Bizjaka, katerega bližnje posnetke narave si lahko ogledate do 19. junija.
Detajli narave, kot je poimenoval razstavo, nas včasih prav zares presunejo. Navajeni smo hitenja, površnega opazovanja ter posploševanja, zato včasih drobnih detajlov narave, ki velja za največjega umetnika, sploh ne opazimo. Dolga leta jih odkriva Vojko, tokrat pa jih je predstavil tudi javnosti. S svetlobo presvetljen rastlinski list, sence na razjeden skalovju, letnice na drevesu, neverjetne ledene intarzije, s kričeče oranžnimi lišaji poraščeno skalovje… vse to je samo delček opisa predstavljenih fotografij, ki so nastale v letih od 1992 do 2009. Lahko jih gledate kot nesporen del žive ali nežive narave, lahko pa vas njihova abstraktnost popelje v domišljijske svetove.

Fotografija ga je spremljala že od mladih let, ko se je zanjo navdušil v šestdesetih letih preteklega stoletja na planinskih izletih. Znanje je izpopolnjeval v različnih klubih, leta 1998 je prejel naziv »kandidat za mojstra fotografije«. Razstavljal je na številnih domačih in tujih razstavah, pa tudi v knjigah in številnih revijah z naravoslovno tematiko.

Da je Vojko z objektivom posegel po lepotah narave, ni presenetljivo, če vemo, da je po izobrazbi biolog. Z ženo Sonjo, prav tako strastno fotografinjo in biologinjo, ki je, mimogrede, ravno tako razstavljala pred meseci v Cankarjevem domu, sta tako združila hobi in poklic, kar je še dodatno utrjevalo in dopolnjevalo njuno partnersko vez.

Tako kot je poseben mikro svet narave, ki ga je v fotografski objektiv ujel Vojko, je bilo posebno tudi odprtje razstave. Na njej so med drugim nastopili štirje glasbeni gostje iz Egipta, Afganistana in Irana, ki trenutno živijo v azilnem domu v Logatcu.
Razstava bo na ogled do 19. junija.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi