Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Desetletni Maks Lenart predstavil svojo prvo knjigo

Vrhnika, 1. december – Maks Lenart Černelč, ki ga je Vrhnika pred tremi leti spoznala preko njegove razstave risb, širša javnost pa preko njegovega dudla (angleško »doodle« ali nekakšna čečkarija), ki je nekaj časa krasila slovenski Google, se je tokrat predstavil še s knjigo »Družina W5051«.
Resda njegov knjižni prvenec še ni natisnjen, je bilo slišati na predstavitvi v Cankarjevi knjižnici, a ta naj bi se zgodil zelo kmalu, preveden pa bo tudi v tuje jezike. Maks Lenart v svojem delu pripoveduje o prigodah družine, ki živi v Ljubljani, a izvira iz vesolja. Avtor je knjigo tudi likovno opremil, natisnjeno verzijo pa si lahko izposodite tudi v vrhniški in borovniški knjižnici.

Petošolec Maks Lenart, sicer iz Ljubljane, boleha za spinalno mišično atrofijo, zaradi česar so njegove mišice tako slabotne, da ne opravljajo svoje funkcije. Zato je vezan na invalidski voziček. A kljub bolezni, ki je za seboj potegnila kopico še drugih zdravstvenih težav, so risanje, glasba, branje, pisanje zgodb in naravoslovje mantra za njegovo dušo. Odlikuje ga neizmerna domišljija, ki jo najbolj zgovorno odslikavajo njegove risbe, ki žanjejo številne uspehe. Eden takih je bil nedavno, ko je  na mednarodnem natečaju likovnih del pediatričnih bolnikov prejel nagrado za avtoportret. Družina se je odpravila po nagrado v Teheran, kjer je Maks Lenart hkrati praznoval tudi svoj deseti rojstni dan.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi