Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

56. REGIJSKO LINHARTOVO SREČANJE gledaliških skupin osrednje Slovenije

V soboto, 22. aprila 2017, je na odru Cankarjevega doma Vrhnika potekala osrednja prireditev Regijskega Linhartovega srečanja osrednje Slovenije, v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Vrhnika.
Dvorano Cankarjevega doma Vrhnika so minulo soboto napolnili ljubitelji gledališča in člani gledaliških skupin, dobitnic priznanj v okviru Regijskega Linhartovega srečanja osrednje Slovenije. Slavnostni večer se je pričel z duhovito predstavo KNJIŽNI KLUB avtorice Andreje Škrabec, v režiji Boštjana Štormana in izvedbi KUD DramŠpil iz Ribnice. To je bila ena izmed štirih predstav, ki jih je strokovna spremljevalka Tjaša Črnigoj, med 22 predstavami, ki si jih je ogledala, uvrstila v izbor srečanja. 
"Kaj je bilo tisto, kar je prepričalo pri tekmovalnih predstavah Žabe, Knjižni klub, Maratonci tečejo častni krog in Ti nori tenorji? Žabe (Poljanski oder Gimnazije Poljane) so v sebi nosile neko zelo telesno konkretizacijo Strniševega materiala. Knjižni klub je avtorsko in izvirno problematiziral položaj ženske v nekem specifičnem družbenem kontekstu. Predstava Maratonci tečejo častni krog (Šentjakobsko gledališče Ljubljana) je na gledališko igriv način razprla problem temnih ozadij sodobnega kapitalističnega sveta. Predstava Ti nori tenorji (Šentjakobsko gledališče Ljubljana), pa je bila napravljena vešče in igralsko prepričljivo.
Poleg tega so izstopale še predstave Špeganje ali Peepshow pod Alpami KUD Fofité, Medvode, Zagonimo Slovenijo Športno-kulturno društvo Tombas, Litija in Klinika Tivoli d.o.o. (Šentjakobsko gledališče Ljubljana). Špeganje ali Peepshow pod Alpami je izstopala zaradi prepričljive igre, Zagonimo Slovenijo zaradi kritične in duhovite obravnave aktualne problematike, Klinika Tivoli d.o.o. pa je bila napravljena vešče." (iz poročila o izboru, ki ga je pripravila strokovna spremljevalka Tjaša Črnigoj)

Predstavo si je ogledala strokovna spremljevalka Ana Ruter, ki pripravlja izbor Linhartovega festivala, državnega srečanja gledaliških skupin, ki bo meseca septembra v Postojni.
Predstavi je sledila svečana podelitev priznanj, ki so jih dobili, poleg vseh gledaliških skupin tekmovalnega programa srečanja, še :

Priznanje za žensko vlogo

Katja Kutnjak – vloga Babice v predstavi Špeganje ali Peepshow pod Alpami, KUD Fofité (Medvode)

Marija Hafner – vloga Tašče Antonijete v predstavi Nepričakovan obisk, KUD Svoboda Dol pri Hrastniku

  

Priznanje za moško vlogo

Damijan Perne – vloga Tita Merellija v predstavi Ti nori tenorji, Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Filip Mramor – vloga Lazarja in Lazarusa v predstavi Žabe, gimnazija Poljane (Ljubljana)

 

Posebno priznanje

Športno-kulturno društvo Tombas (Litija) – za kritično in obenem duhovito obravnavo izredno aktualne problematike v predstavi Zagonimo Slovenijo


Srečanje so udeleženci in nagrajenci zaokrožili na druženju v avli Cankarjevega doma, kjer so izmenjali mnenja... o marsičem in vzpostavljali nove, koristne stike, tudi v želji po izmenjavah programov in gostovanju na novih odrih.

Oglejte si tudi