Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

30 let Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Pavla Vrhnika

Vrhnika, 18. maj – V Marijinem mescu, kot krščanski svet pojmuje maj, se je na odru osrednjega vrhniškega kulturnega hrama predstavil še en pevski zbor – Mešani cerkveni pevski zbor sv. Pavla Vrhnika, katerega okoli štirideset članov že trideseto leto bogati nedeljsko bogoslužje s prepevanjem.
Kot so zapisali na župnijski spletni strani, zbor deluje sicer že zelo dolgo, v prenovljeni sestavi pa od septembra 1983. Prvenstveno je njegov repertoar sestavljen iz cerkvenih pesmi za obogatitev bogoslužja, kljub temu pa člani in članice sežejo tudi po priredbah slovenskih ljudskih pesmi in drugih umetnih skladb. Devetnajst let je zbor vodila Boža Čotar, katero sta nasledila Primož Malavašič in Jana Dragan Gombač, zadnje čase pa ga vodi Patricija Pečar Kumar. Vsak do njih je dal zboru neizbrisen pečat, ki se je na koncu prelil v mozaik enega najkvalitetnejših zborov na vrhniškem koncu. To mu je na jubilejnem koncertu priznal tudi župan Stojan Jakin, ki je dejal, da je ponosen na dejstvo, da Vrhnika premore toliko kvalitenih zborov. Po njegovem imajo mladi veliko izbire za kulturno udejstvovanje, eno od teh pa nedvomno ponuja tudi cerkveni zbor. Jubilantu je ob tej priložnosti čestital tudi domači župnik Blaž Gregorc, ki je izrazil veselje, da je poteka koncert na predvečer binkoštov, ki so na svoj način tudi praznik lepote – tako kot cerkveno petje. Posebno jubilejno priznanje pa je zboru izročila Nataša Bregant Možina, vodja vrhniške izpostave Javnega sklada kulturnih dejavnosti RS.

Praznični letni koncert je potekal v dveh delih. V prvem so ob glasbeni spremljavi priložnostnega orkestra zapeli Vivaldijevo najbolj znano sakralno delo Glorio, v drugem delu pa se je zbor z repertoarjem sprehodil skozi petsto let sakralne glasbe. Prireditev, ki jo je povezoval Pavle Ravnohrib, je začinil tudi zgodovinski zbornik o cerkvenem petju v vrhniški župniji, katerega je napisala Helena Hren Vencelj.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi