Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Regionalna cesta je terjala krvni davek

Regionalna cesta Borovnica-Vrhnika je v fotofinišu leta 2014, v razponu le treh tednov, kar dvakrat terjala krvni davek, a na srečo brez smrtnih žrtev. Slednje je preprečila zgolj modra dolgoletna strateška politika Gasilske zveze Vrhnika.
Reševanje ukleščene nosečnice

12. decembra, ob 16:15, so gasilcem PGD Stara Vrhnika zapiskali pozivniki – huda prometna nesreča na Dolu pri Borovnici. Devet gasilcev je odbrzelo na kraj nesrečnega dogodka, do katerega je prišlo natanko pri krajevni tabli naselja Dol. Voznik avtomobila, ki je prišel iz smeri Bistre, zaradi domnevno prevelike hitrosti naj ne bi obvladal vozila na spolzkem cestišču in je trčil v nasproti vozeče osebno vozilo. Pri tem so bile tri osebe poškodovane, ena od njih celo nosečnica z dvojčki, ki je ostala ukleščena v vozilu. Izurjeni gasilci so zato odstranili vrata, ponesrečenko imobilizirali in jo prenesli do reševalnega vozila. V desetih minutah je bil najzahtevnejši del intervencije opravljen, ostalo jim je le še odklopiti akumulatorje na poškodovanih vozilih, posuti in počistiti cestišče ter z razsvetljavo prostora nuditi pomoč policiji pri preiskavi vzrokov nesreče. A niti sape še niso dobro zajeli, ko je nekaj minut pred šesto uro že priletel nov klic na pomoč. Na avtocestnem odseku med Vrhniko in Verdom je ravno  tako prišlo do trčenja osebnih vozil, v katerem je bila poškodovana ena oseba. Skupaj z gasilsko brigado Ljubljana so odklopili akumulatorje poškodovanih vozil, posuli in počistili vozišče, nato pa posredovali še na nasprotni strani ceste, kjer so v lažji prometni nesreči odklopili akumulatorje na osebnem in tovornem vozilu.

 

Šlo je za minute

Tri tedne pozneje je komajda odbila polnoč, pa so gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika, Verd ter gasilske brigade Ljubljana že morali v novo leto namesto s kozarcem penine zakorakati v polni opremi in s prižganimi intervencijskimi lučkami. Ob 1:16 so jih namreč obvestili, da je tik pred Verdom (Podgoro) prišlo do težke prometne nesreče, pri čemer je ena oseba v kritičnem stanju ostala ukleščena v vozilu. Šlo je za povzročitelja, ki je pridrvel iz smeri Vrhnike, v ovinku zapeljal na nasprotni vozni pas, trčil v nasproti vozeči avtomobil in skozi krošnje dreves zletel na travnik pod cesto, kjer je nazadnje obstal na strehi. Po poročanju mojih virov naj bi šlo za mlajšega moškega, ki je vozil nepripet. Slednje ga je verjetno tudi rešilo, saj ga je vrglo čez sovoznikov sedež in napol iz avtomobila. »Do začetka reber je bil zunaj avta, s trebuhom zabit v sneg. Avto pa povsem zmečkan,« je prizor opisal Boštjan Turk. Gasilci so se hitro organizirali, eni so požarno in protinaletno zaščitili kraj nesreče, drugi pa zaradi nagnjenega terena nemudoma pristopili k stabilizaciji in fiksaciji razbitine pod cesto, nakar je eden splezal v notranjost ter ocenil stanje ponesrečenca. Sledilo je rezanje in trganje vrat, »da smo dobili manevrski prostor, da smo ga lahko potegnili ven.« Od klica do predaje ponesrečenca reševalcem je minilo dobrih dvajset minut. »Bila je dobesedno borba za minute. Če ga ne bi tako hitro izrezali ven, bi bilo z njim konec, pa bi imeli smrtno žrtev,« je prepričan Turk.

 

Gasilci rešujejo, preprečijo lahko le vozniki

Gasilska zveza Vrhnika, ki je z leti posamična prostovoljna gasilska društva opremila in usposobila za specifične reševalne naloge, je s tem vsekakor ravnala vizionarsko in daljnosežno, spričo nesreč, kot sta zgoraj opisani, pa te investicije lahko ovrednotimo tudi s številom rešenih človeških življenj. PGD Stara Vrhnika je prevzela naloge tehničnega reševanja in nudenja prve pomoči. Za izvajanje teh nalog so dobili hidravlične škarje, razpiralec idr., obenem pa so kompletno ekipo usposobili za nudenje prve pomoči, zaradi česar jih ima na hitrem klicanju shranjene tudi Zdravstveni dom Vrhnika. Dandanes je to mlada, uigrana ekipa, ki redno posreduje predvsem v primerih prometnih nesreč – v letu 2014 jih je bilo od 84 društvenih intervencij več kot polovica. »Narava teh pa je postala taka, da je že pri vsaki drugi potreben tehnični poseg, da se dobi osebo ven,« pojasnjuje Boštjan Turk, poveljnik gasilskega poveljstva Vrhnika, sam sicer profesionalni gasilec. Ko sva se znova vrnila k regionalni cesti Borovnica-Vrhnika, sva ugotavljala, da je precej neugodna, ne le samo stanje trase, temveč ker jo pozimi le v dopoldanskem času obsveti sonce, zato v popoldanskem času postane mokra in posledično nevarna za zdrs vozil. Tu pa gasilci ne morejo pomagati, odgovornost je vendarle pri vsakem posamičnem vozniku. Skratka, bodite previdni in prilagodite hitrost ne le skladno s cestno-prometnimi predpisi temveč predvsem z razmerami na cesti.

 

Damjan Debevec, Foto: PGD Stara Vrhnika

Oglejte si tudi