Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Ko pivo zadiši po kavi

Vrhniška butična pražarna kave Escobar in ajdovska mikropivovarna Pelicon sta združila moči ter ustvarila nov produkt Coffee Stout- Gre za zanimiv izdelek v katerem se prepletajo okusi klasičnega angleškega temnega piva in kave.
Diši vam omamna kava, pili pa bi tudi aromatično pivo. Misli vam švigajo od piva do kave pa spet nazaj k pivu. Večne dileme ljubiteljev piva in kave je konec. Rešitev je ponudila vrhniško ajdovska naveza, ki je ustvarila stout s kavo, ki so ga poimenovali Coffee Stout. Ta je nastal kot ideja dveh craftarjev, mikropivovarne Pelicon in butične pražarne Escobar. Podjetji sta s svojim novim produktom, prvim tovrstnim v Sloveniji, dokazali, da se pivo odlično znajde v družbi kave.

Omenjeni izdelek sodi med piva zgornje fermentacije, ima izrazit okus temnih ječmenovih sladov in kave, ki dajejo kompleksno paleto okusov in arom. Stout, ki ima sicer že svoje kavne note je še podkrepljen s kavo vrhniške pražarnice, Honduras Marcala, nežno kavo, ki je prijetno usklajena z okusi karamele in lešnikov. »Okusi in pookusi kave so se odlično ujeli v stoutu,« je prepričana Katja Turk Escobar iz pražarnice, ki je dodala, da so izbrali kavo, ki najbolj paše okusom v pivu. Pritrdili so ji tudi v mikropivovarnici. »Gre za dobro poroko obeh okusov. Zdi se nam pomembno, da so okusi dobro zaokroženi, da nobeden ne prevladuje. Če želiš imeti dober produkt, je to pri pivu pomemben faktor. Kava se dobro naveže na kavne enote, ki jih ima stout, zaradi praženega ječmena, že sam po sebi in nastane zalo lahko, pitno, aromatično pivo in res ne veš ali je to kava, ali je kava z mehurčki, ali je pivo s kavo.«

Kot nam je še pojasnila Anita Lozar iz Pelicona so njihova ciljna skupina ljubitelji butičnih izdelkov. Ne samo ljubitelji piva in kave, ampak vsi tisti, ki iščejo nove izdelke in nove okuse. Izvedeli smo še, da imata kava in pivo tudi sicer veliko skupnega. Tako kot pivo, se tudi kava vari. »Dodana kava, ki prihaja iz Hondurasa je ročno pražena in mleta en dan pred varjenjem. Kavo smo zvarili na hladen način in jo dodali v pripravljeno pivo in tako je kava ohranila veliko arome. Nato smo pivo zapakirali v steklenico in ga pustili počivati.«

Ekipa Escobarja je mednarodno obarvana. Ustanovitelja sta Vrhničana Katja in Omar, ki prihaja iz Hondurasa. Zgodba pražarnice se je začela, ko se je Omar preselil v Slovenijo in začel iskati zeleno kavo. Našel je dobavitelja s katerim še danes sodelujeta in sprva domače praženje kave je preraslo v butično pražarnico. Vse njihove kave so s poreklom, delajo neposredno s kmeti, njihove kave pa prihajajo iz manjših farm. Pražarnica kavo praži skladno s povpraševanjem in je ne skladišči. Poleg stalnih hišnih mešanic Escobar, Skodelica kave in Kapučino, imajo v ponudbi še visokokakovostne kave z različnih koncev sveta, ki jih dobavljajo glede na sezono dozorevanja


Pivovarna Pelicon iz Ajdovščine, ki jo je letos januarja portal RateBeer razglasil za najboljšo pivovarno v Sloveniji, njihov 3rd Pill pa za najboljše slovensko pivo, se je javnosti prvič predstavila leta 2012, in sicer na Kickstarterju, novembra leta 2013 pa je zaživel v ajdovskih Palah pod vodstvom Anite Lozar in Mateja Pelicona.

Coffee Stout so predstavili konec februarja na Viču v kreativnem centru Poligon, kjer ga lahko poskusite tudi vi ali pa pivo poiščete v spletni trgovini pivovarnice Pelicon.

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi