Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 06.12.2016

jasno
Danes bo pretežno jasno, dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 8, na Primorskem do 12 stopinj C.
-1°C | 7°C
sreda, 07.12.2016
-3°C | 4°C
četrtek, 08.12.2016
-4°C | 9°C
petek, 09.12.2016
-2°C | 7°C
sobota, 10.12.2016
-5°C | 4°C
Opozorila
Torek, 6.12.2016 ob 8h
Dodatnega opozorila ni.
-1°C
7°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo

...


TURIZEM, GOSPODARSTVO

| |
21.09.2015      20:12
A A

»Po kakovosti daleč naokrog nimamo konkurence«


Nova najemnica Iris Kociper Haas pravi, da namerava gostilno s prenočišči v Bistri voditi vsaj 10 let. Za kuharja je s seboj pripeljala javnosti precej znanega Anžeta Oblaka. Obisk tujih gostov že raste, domačini pa smo menda trši oreh.


Gostilna Bistra si želi več gostov iz lokalnega okolja, prav tako pa ohranja odprta vrata za vse tradicionalne prireditve.
Gostilna Bistra si želi več gostov iz lokalnega okolja, prav tako pa ohranja odprta vrata za vse tradicionalne prireditv...
Deli:

Gostilno s prenočišči v Bistri je letos od Bajčevih v najem prevzela Mariborčanka Iris Kociper Haas, ki je bila sočasno potom javnega razpisa izbrana še za najemnico bifejčka Račka, kot tudi organizatorko porok, protokolov in pogostitev znotraj TMS Bistra. Iris je mati dveh hčera, za seboj pa ima že dolgo gostinsko-turistično zgodovino. V gostinstvu namreč dela od svojega devetnajstega leta. Kariero je pričela graditi v hotelu Arena in jo nadaljevala v Habakuku, kjer je s 27-imi leti postala najmlajša direktorica hotela s petimi zvezidcami v slovenski zgodovini. Pozneje je pomagala na noge postaviti hotel Evropa v Celju in, tik preden je prispela na naš konec, še leto in pol načelovala zavodu, ki upravlja s protokolarnim dvorcem Brdo pri Kranju. Ta čas je dozorela v odločitvi, da se poda v samostojne vode, kjer lahko uresničuje lastno vizijo osebne gostinsko-turistične storitve. »Eventisi« je po njenih besedah družinsko podjetje, saj drugače gostilna ali hotel niti ne moreta preživeti. Z gostom je treba živeti, pravi. In kaj le tega pričaka v Bistri? »Izredno lepa soba, starinski stil z elementi sodobnosti in na koncu dober zajtrk.« Ravno slednji so zelo »osebni in lokalni« ter daleč najbolje ocenjeni na spletni strani Booking.com. Kulinarika je nasploh v ospredju, zaradi česar je k sodelovanju tudi uspela pritegniti znanega kuharja Anžeta Oblaka, ki ga večina pozna iz resničnostnega šova »Gostilna išče šefa«. Tu so nato še vse tiste drobne pozornosti, ki jih gostje visoko cenijo. Morebiti je vse skupaj res slišati kot leporečenje, a v obdobju zgolj nekaj mesecev se je povprečna doba bivanja v hotelu s tranzitne ene noči, povečala na tri dni, nekateri ostajajo celo po pet dni. Iris pravi, da so najboljša promocija ocene na spletnih straneh Booking.com ter Tripadvisor.com, in z oceno 9,4 »po kakovosti daleč naokrog nimamo konkurence.« Z idejami so zato že naprej, in sicer bi tri hostel sobe preoblikovali v družinske oziroma luksuzni poročni apartma, a pustimo času čas. Predvsem na področju povezovanja lokalnih ponudnikov, ki bi morali zanimirati goste, da ostanejo dlje časa na naših koncih, bo treba še precej delati.

Tisto pa, kar predvsem zanima nas domačine, je hrana in postrežba. Je z novim kuharjem boljša, slabša, dražja, cenejša, nas bo nova najemnica postrani gledala, če ne pridemo v gostilno gosposko napravljeni… Za začetek tod ne boste dobili pic, ne lignjev ali kakega drugega pohanja, preprosto zato, tako Anže, ker si Bistra »zasluži višji kulinarični nivo.« Trenutno je na jedilniku še pet, šest jedi, vključno s pečenkami in praženim krompirjem, ki bi jih kuhar najraje umaknil, a kot pravi »ljudje še niso pripravljeni. Če preberejo nekaj na jedilniku, kar ne poznajo, ne bodo hoteli poskusiti. Ko bo odziv drugačen, bomo šli na še več možnosti jedi.« Velika želja je obuditev lokalne kulinarike, tudi z elementi kartuzijanske kuhinje. Iris pri tem poudarja, da sestavine dobavljajo izključno od lokalnih pridelovalcev, najsi bo zelenjava, meso, še postrvi so naravnost iz Kokre. Jedilnik pa se tudi močno orientira po sezonskih poslasticah kot so borovnice, lisičke, jurčki… In kuharjeve specialitete? Tu vlada precejšnje soglasje okrog jagenjčkove taljate in pa čokoladnega sufleja za sladico. A navsezadnje boste morali to poskusiti sami, kot sem moral pisec teh vrstic. Prvič v ekipi novinarskih kolegov, ko smo bili deležni elitnih dobrot, in drugič »podtalno«, naravnost z dela v gozdu, na solidno gozdarsko malico. Jedel sem dobro, plačal povsem zmerno in niso me pustili pred vrati zaradi blatnih čevljev.

 

Damjan Debevec, Foto: DD





0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 443/2
Izšla: 28.11.2016

Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
December 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
06.12.2016
Danes ni dogodkov.
07.12.2016 | Kultura
Jazzva koncert
09.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: ZAPOJ
09.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: ZAVEZNIKA
10.12.2016 | Kultura
Praznični koncert
12.12.2016 | Kultura
Gledališki abonma in Izven: TRIO
13.12.2016 | Kultura
Razstava ZIMSKA PRAVLJICA
13.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: NOČNO ŽIVLJENJE
13.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: NOČNO ŽIVLJENJE
14.12.2016 | Družabni dogodki
Frogsmas
07.12.2016 | Kultura
Jazzva koncert
08.12.2016 | Kultura
SREČANJE NARODNIH NOŠ TER LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV
09.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: ZAPOJ
09.12.2016 | Kino
Kino Vrhnika: ZAVEZNIKA
10.12.2016 | Kultura
Praznični koncert

Bodite prvi pri oddaji mnenja.